Det opplyser CreditSafe i en pressemelding.
Etter et halvår preget av forholdvis store svingninger i konkursutviklen, bød årets tredje kvartal på en stabilisering av kurven. 246 konkurser i juli tilsvarte riktignok en økning på 19% sammenlignet med samme måned i 2023, men i august og september har konkurstallene vært nærmest identiske med fjorårets tall.
276 konkurser i august var kun to færre enn i august 2023, en marginal nedgang på én prosent, og i september var det kun én konkurs som skilte: 328 konkurser konkurser, mot fjorårets 329, gjør at vi må ta i bruk desimaler for å kunne vise til en nedgang på 0,3%.
Alt i alt gikk 850 norske selskaper konkurs i Q3, og vi ender dermed opp med en konkursøkning på 5% for kvartalet, sammenlignet med samme periode i 2023.
Så langt i 2024 viser statistikkene at 2.886 selskaper har gått konkurs, også det en økning på 5%, sammenlignet med 2.738 konkurser samme periode i fjor.
– Til tross for svingningene i Q1 og Q2 ser vi en jevn og markant, men ikke så stor, økning i konkurser gjennom året så langt. Dette gjenspeiler i stor grad den generelle økonomien. Konsumentene er mer forsiktige og har et lavere forbruk, men en relativt solid økonomi i norsk næringsliv gjør at vi håndterer dyrtiden uten de enorme økningene på konkursfronten som vi ser i flere av våre naboland, oppsummerer daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.
Bygg og anlegg er den store konkursdriveren
Unntaket er bygg- og anleggsbransjen, som måned etter måned rammes av høye konkurstall og en utvikling som fremdeles raser av gårde i feil retning. De to bransjene “Oppføring av bygg” og “Spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet” sto for mer enn en fjerdedel av alle konkurser i tredje kvartal.
Bare i september gikk 108 selskaper i bygg- og anleggssektoren konkurs, en økning på 86% sammenlignet med september i fjor. Tallene for kvartalet er riktignok noe mindre dramatiske: 227 konkurser gir en økning på drøye 11%, sammenlignet med 204 konkurser i Q3 i fjor.
– Det er og blir bygg og anlegg som er den store driveren i konkursutviklingen. Det er her vi finner flest og størst konkurser, og antallet konkurser i sektoren øker prosentvis mer en gjennomsnittet, fastslår Færestad.
– Om det ikke var for bygg og anlegg hadde vi ikke hatt noen konkursøkning totalt sett, det er denne sektoren som blåser opp konkurstallene, legger han til.