Blåskjell på Sørlandet er trygt å spise

black and brown stones on black surface
Foto: Gil Ndjouwou
(AGDER PRESS): Mattilsynet gjennomfører massetesting av blåskjeller langs norskekysten. Nå mener Mattilsynet at skjell fra Sørlandet er trygt å spise.
Publisert

29. juni 2024

03:49

Artikkel av

Agder Press

Del innlegget
black and brown stones on black surface
Foto: Gil Ndjouwou

På Mattilsynet sine nettsider kan man se at de har gitt grønt merke for blåskjell fra Risør, Arendal og Kristiansand.

I prøvene ser de spesielt etter algegiftene, som er hovedsakelig er Diarrhetic Shellfish Poisoning toksin (DSP-gift) og Paralytic Shellfish Poisoning toksin (PSP-gift). De ulike typene man kan finne i blåskjell er diarégift og en nervegift.

Skjell lever av å filtrere sjøvann for alger og enkelte av disse algene gir giftige blåskjell. Man kan verken se, smake eller lukte at skjellene er giftige, og giften forsvinner verken ved koking eller frysing, skriver Mattilsynet.

Dette gjelder blåskjell ved Rinnøysundet i Risør, Flødevigen i Arendal og på Flekkerøy i Kristiansand.

Følg Agder Press på Facebook