Lukk

Ber folk være oppmerksom på useriøse bedrifter

(AGDER PRESS): A-krimsenteret i Agder har nå gått ut og advart folk om bedrifter som fortsetter med arbeidet selv om de er gått konkurs.

En mann jobber

Foto: Tima Miroshnichenko Via Pexels

– Vi har sett den siste tiden at det er eksempler på virksomheter som holder frem driften etter at de er tatt under konkursbehandling, sier senterleder Øyvind Lorentzen på A-krimsenteret i Agder til NRK.

Til statskanalen sier Lotentzen at senteret har sett enkelte virksomheter over tid som fortsetter arbeidet når de selv er gått konkurs.

I loven om virksomhet er det straffbart å fortsette driften når konkursbehandlingen gir et entydig sluttsvar om at bedriften ikke kan fortsette arbeidet. Betalingen som skjer blir automatisk overført til konkursbodet.

Les også:  Regjeringen vil ha en Norsk Standard for guider

Bedrifter som holder oppe driften kan medføre en stor risiko for kunder og bedrifter selv som holder driften i gang ulovlig.

– Vi råder folk til å gjøre gode undersøkelser før man hyrer inn håndverkerer og bedrifter. Det kan gjøres med søk i åpne kilder på internett, for eksempel i Brønnøysundregisteret. Vi oppfordrer også å bruke nettsida handlehvitt.no. Der ligger det mange gode tips, sier Lotentzen til statskanalen.

I april i år gikk Regjeringen ut med at de vil slå ned på arbeidslivskriminaliteten. Her foreslo arbeids- og inkluderingsdepartementet at en kraftig økning i maksbeløp for overtredelsesgebyr som Arbeidstilsynet kan gi. Målet er å forsterke innsatsen mot useriøsitet og arbeidsmiljøkriminalitet i næringslivet.

Les også:  Sier ja til løsningsforslag

– Lovbrudd skal aldri lønne seg! Vi skal ha et seriøst og ryddig arbeidsliv. Useriøse virksomheter skal ikke kunne tjene på å bryte loven, fordi maksbeløpet for overtredelsesgebyr er for lavt. Da må vi slå hardere ned på arbeidslivskriminalitet, sa arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

I dag kan Arbeidstilsynet gi gebyrer på opp til 1,8 millioner kroner. Regjeringen ønsker å øke dette betydelig til 50 G, som vil si nesten 6 millioner kroner med dagens sats. Alternativt skal Arbeidstilsynet kunne gi gebyr på inntil 4 prosent av virksomhetens omsetning.

Les også:  Forhandlinger for kabinansatte i SAS utsatt

– Jeg er opptatt av trygghet og rettigheter for arbeidsfolk. Arbeidslivskriminalitet kan ha store konsekvenser for arbeidstakere, folk og samfunnet. Det er viktig at den øvre rammen for overtredelsesgebyr i arbeidsmiljøloven settes så høyt at straffen reflekterer dette.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top