Lukk

Bama tror 1300 tonn gresskar vil bli solgt

(AGDER PRESS): Det blir stadig flere norske gresskarfans som løper etter å få kjøpt seg gresskar i forbindelse med Halloween. Nå tror BAMA at de får solgt totalt rundt 1300  tonn i løpet av 2024.

Gresskar som er ødelagte

Foto: Erik McLean

Salget har tatt seg opp med tiden – i 2016 solgte vi 534 tonn.  

Rittfeldt har jobbet med gresskar i snart ti år, og sett hvordan det har gått fra å være et nisjeprodukt til å få solid fotfeste i det norske markedet.   

– Det begynner å etablere seg som helårsprodukt, selv om salget naturlig nok er størst rundt Halloween. Gresskar er svært allsidige og kan både kokes, stekes, ovnsbakes, dampes eller wokes. I tillegg smaker de kjempegodt i salater, supper og bakverk. Det er det stadig flere som oppdager, sier Elisabeth Rittfeldt produktsjef for gresskar i BAMA.  

Les også:  Pretre legger ned avdeling Tvedestrand

Og det er bra, for det er mye mat i gresskar. Økt kunnskap om bruksområder gir håp om mindre matsvinn etter at Halloween-dekorasjonene er skåret ut. For det kastes fortsatt for mye.   

– Bruk innmaten i matlagingen og lag gjerne en plan for bruksområder på forhånd. Ikke kast det, oppfordrer hun.   

Gresskar er nemlig kjempegod mat – sjekk gjerne BAMA.no sitt gresskarunivers. Her finner du enkle og raske oppskrifter.  Visste du at gresskar er perfekt som pizzatopping eller i muffins?   

Hektisk periode for produsentene
På gården til Terje og Ragnhild Nærstad i Lier ved Drammen har det vært full fart siden slutten av september, da etterspørselen etter gresskar øker markant.  Deretter går den ytterligere opp – andre og tredje uken i oktober er den aller travleste perioden.  

Les også:  Åpnet konkurs for lokalradio i Kvinesdal

– Det er en superhektisk, men veldig artig. Det høstes, pakkes og lastes gresskar i et forrykende tempo fra morgen til sen kveld. Hos oss går det klart mest av Halloween-gresskar, med Hokkaido som en god nummer to. Dette gresskaret bør du prøve i fredagstacoen, forteller Ragnhild.  

I tillegg til Halloween-gresskar, finnes det en rekke andre gresskartyper. Her til lands er Hokkaido-, Butternut- og Spagettigresskar noen av de mest populære.  

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top