Lukk

Ankebehandling av oljeforbud i klimasøksmålet avsluttes

(AGDER PRESS): Etter seks dager i Borgarting lagmannsrett er ankebehandlingen av oljeforbudene i klimasøksmålet ferdig.

Gytis Blaževičius og Frode Pleym i retten. Foto: Jenny Marie Baksaas / Greenpeace

Greenpeace og Natur og Ungdom saksøkte staten for ikke å ha utredet globale klima- og miljøvirkninger av tre oljefelt i Nordsjøen da de ble godkjent av Energidepartementet.

Da miljøorganisasjonene vant mot staten i Oslo tingrett, ble det lagt ned forbud for videre utbygging og produksjon fra feltene, mens rettsprosessen pågår.

Det er disse forbudene denne ankesaken har handlet om.

Gjennom ankebehandlingen har staten argumentert for at forbudene som hindrer utbygging må fjernes. Dette fordi det vil føre til store økonomiske, irreversible konsekvenser for oljeselskapene som er operatør på feltene. 

– Det er absurd å høre staten påstå at forbudene fører til irreversible konsekvenser for oljeindustrien. Oljeselskapene har jo selv valgt å ta en gigarisiko ved å investere mange milliarder i et oljefelt uten å gjøre en konsekvensutredning i tråd med norsk lov. Tap av menneskeliv, tap av livsviktig natur, og issmelting er åpenbart de irreversible konsekvensene her, ikke aksjeverdien til Aker BP, sier leder i Greenpeace Frode Pleym.

Det er enighet mellom partene om at klimaendringene er svært alvorlige og at utslipp fra olje og gass er noen av de største bidragsyterne.

Likevel argumenterte staten for at forbudene på oljefeltene må løftes, fordi utslippene fra feltene utgjør en liten del av samlede globale utslipp, og dermed vil ha minimale konsekvenser på klima og miljø. 

– Staten prøver å forminske konsekvensene av utslippene fra de ulovlig godkjente oljefeltene. Våre klimasakkyndige vitner dokumenterte at slike argumenter er villedende og uriktige. Utslipp fra feltene kan trigge irreversible vippepunkter i klimasystemet, og vil blant annet føre til tap av menneskeliv som følge av flere hetebølger. Statens retorikk er farlig og svært uansvarlig, sier Gytis Blaževičius, leder i Natur og Ungdom.

Selv om forbudene har vært på plass siden januar, har myndighetene godkjent en rekke tillatelser for produksjon, forurensing og andre utbyggingstillatelser som de tre oljefeltene trenger. 

Greenpeace og Natur og Ungdom er trygge på seier basert på bevisførselen i lagmannsretten, og statens adferd etter at oljefeltene ble kjent ulovlige av Oslo tingrett. Retten ga ingen nærmere indikasjoner på når vi kan vente oss en kjennelse, enn å si at saken vil bli prioritert.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top