En ny tilstandsrapport fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) tegner et alvorlig bilde av økosystemet i Oslofjorden. Rapporten er finansiert av Miljødirektoratet og utarbeidet i samarbeid med Havforskningsinstituttet, Norsk institutt for naturforskning (NINA), Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Universitetet i Oslo.
– Med noen unntak utvikler økosystemet i Oslofjorden seg i feil retning, sier Helene Frigstad, seniorforsker i NIVA og prosjektleder for rapporten.
– Samlet viser rapporten at økosystemet i Oslofjorden er under for stort press, og at det er behov for samtidige tiltak på tvers av sektorer for å forbedre tilstanden, sier Frigstad.
For vurderinger basert på Vannforskriften, er økologisk tilstand i fjorden stort sett moderat. Det betyr at tiltak skal gjøres for å forbedre miljøtilstanden. Der det er gjort egne, faglige vurderinger, er status stort sett vurdert til moderat eller dårlig.
Langvarig menneskelig påvirkning
Rapporten peker på at langvarig menneskelig aktivitet har satt tydelige spor på økosystemet. De viktigste årsakene inkluderer forurensning fra landbruk, avløp og industri, langvarig overfiske og bygging i strandnære områder.
I tillegg preges fjorden av nye, fremmede arter – men også av en økende andel arter som forsvinner eller er truet.
– Vi ser en bekymringsfull nedgang i arter som torsk og andre torskefisk, samt viktige marine planter som stortare og ålegress. Samtidig brer lurven og flere fremmede arter seg, noe som utgjør en økologisk risiko for de opprinnelige artene, forklarer Frigstad.
Positiv utvikling enkelte områder
Til tross for det alvorlige bildet, viser rapporten enkelte lyspunkter. Den økologiske tilstanden i indre Oslofjord har vist bedring de siste årene. Det er også en positiv utvikling når det gjelder mange miljøgifter – selv om grenseverdiene for stoffer som kvikksølv og PCB fortsatt overskrides.