Lukk

– Alvorlig kritikk fra Riksrevisjonen

(AGDER PRESS): Riksrevisjonen har torsdag lagt fram sin rapport om innføringen av Helseplattformen i Midt-Norge. Riksrevisjonen vurderer at planleggingen, organiseringen og innføringen av Helseplattformen i Midt-Norge har vært sterkt kritikkverdig.

Pressefoto: Helseplattformen AS

– Riksrevisjonens rapport er alvorlig. Et sentralt punkt i kritikken av Helseplattformen AS handler om at vi var for dårlig forberedt før løsningen ble satt i drift. Dette er en kritikk vi er enig i, sier konstituert administrerende direktør i Helseplattformen AS, Siri Berg.

– Riksrevisjonen gjentar ting som vi er godt kjent med. Det ble oppdaget mange og alvorlige feil under og etter innføringen på St. Olavs hospital og i Trondheim kommune. Disse er håndtert og rettet opp i.  

– Når det gjelder tekniske feil i løsningen, er vi på et helt annet sted i dag, enn der vi var tilbake i 2022. Dette påpeker også Riksrevisjonen selv i sin analyse av innføringen i Helse Møre og Romsdal i år, sier Berg. 

– Ikke i mål 

Som ventet tar også Riksrevisjonen opp spørsmålet om brukervennlighet. Dette er et tema som er blitt mye diskutert, og noe både Helseplattformen AS og ansatte som bruker løsningen er opptatt av.  

Les også:  Over 2000 sliter kraftig med betaling av kommunale avgifter

– Her må vi bare være ærlige å si at vi ikke er i mål, sier Berg, 

Riksrevisjonen vurderer at Helseplattformen er et komplekst IT-system, som må bli vesentlig enklere å bruke for de ansatte.  

–  Kompleksiteten i systemet ble undervurdert før løsningen ble satt i drift. Det er lett å tenke at dette kun er et journalsystem, men realiteten er at det også er en samhandlingsløsning som binder pasienter og helsetjenestene sammen på tvers av geografi og forvaltningsnivåer, sier Berg.  

Ser effekt 

Helseplattformen er i dag i drift i 28 kommuner og på sju sykehus, og to nye sykehus og seks kommuner står straks for tur. Over 33.000 brukere jobber i systemet hver dag. Systemet åpner muligheter for å hente ut innsikt og å gi støtte til beslutninger i brukernes hverdag på en helt annen måte enn før. 

Les også:  Nytt system gir billigere strøm på Sørlandet

– Det har tatt tid, men nå ser vi at resultatene er i ferd med å komme, sier Berg. 

– Våre styringsdata viser blant annet at varsler i Helseplattformen har bidratt til å unngå mulig feilmedisinering. Det er gitt 20 000 allergivarsler på medisin, og i 5812 tilfeller har systemet varslet om at helsepersonell forsøker å gi et legemiddel til feil pasient, og mulig feilmedisinering er dermed unngått. Legemiddelrelaterte skader er en av de hyppigste pasientskadene i norsk helsetjeneste. 

– Dette vet vi at blir lagt merke til, også utenfor Midt-Norge, sier Berg. 

Les også:  Over 2000 sliter kraftig med betaling av kommunale avgifter

Skal levere 

Fremover fortsetter arbeidet med å utvikle og forbedre Helseplattformen. 

– Helseminister Jan Christian Vestre kom denne uken med en tydelig oppfordring og forventning til oss som leverandør, om at systemet må forbedres, sier Berg.  

– Det skal vi levere på. 

–Helseplattformen er under kontinuerlig utvikling, og vi har en jobb å gjøre for å gjøre løsningen mer brukervennlig. Her er tilbakemeldinger fra og dialog med de ulike brukergruppene og kundene våre viktig, slik at vi svarer bedre på deres behov.  

– Noe av det viktigste vi tar med oss fra Riksrevisjonens rapport, er vissheten om at et godt samarbeid mellom oss, helseforetakene, kommunene og ikke minst de ansatte i helsetjenestene, er helt avgjørende for å lykkes. 

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top