Boligvennlighetskåringen, at det aldri har vært vanskeligere å få bygge i norske kommuner.
– Vi står i en situasjon der mangelen på boliger og byggeklare prosjekter er kritisk og vil gi en ordentlig prissmell når etterspørselen kommer tilbake. Kommunenes politikk skal sikre folk et godt sted å bo og muligheten til å eie egen bolig, også i fremtiden. Men her gjør rett og slett ikke politikerne i mange kommuner jobben sin, og utviklingen går i motsatt retning av det vi trenger, sier Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i Norske Boligbyggelags Landsforbund NBBL om resultatene av Boligvennlighetskåringen som legges frem i dag.
Boligvennlighetskåringen sammenstiller tall og rangerer norske kommuner ut fra ulike indikatorer som er avgjørende for at det planlegges og bygges riktig antall og type boliger, samt at tidsbruk og gebyrer er på et fornuftig nivå. Samlet sett, viser undersøkelsen at det har blitt langt vanskeligere å planlegge og bygge nye boliger i Norge.
Det er særlig tre indikatorer som viser dette. Kommunene bruker stadig lengre tid på å behandle søknader. Fra 2017 til 2023 har tiden det tar å behandle reguleringsplaner i kommunestyrene gått fra 593 til hele 890 dager. I Oslo er tallet oppe i hele 2039 dager (5,6 år).
Denne tregheten koster samfunnet milliarder. Samtidig er det en trend at flere reguleringsplaner blir møtt med innsigelser og færre blir vedtatt. I tillegg har kommunene færre ferdigregulerte tomter (boligreserve) for å møte befolkningsveksten.