Lukk

Å Energi leverte godt resultat

(AGDER PRESS): Å Energi leverer et godt underliggende resultat etter skatt for årets første halvår. Vannkraften står for den største andelen av halvårsresultatet. Gevinsten av nedsalget i batteriselskapet Eco Stor er på 678 millioner kroner.

Konsernsjef Steffen Syvertsen i Å Energi fornøyd med resultatet så langt.. Foto: Å Energi

Det underliggende driftsresultatet for første halvår er på 2 906 millioner kroner, mot 4 202 millioner kroner i fjor. Resultatet etter skatt endte på 700 millioner kroner, en nedgang fra 1 111 millioner kroner i første halvår i fjor.

– Resultatet viser at konsernet går godt og fortsetter å levere sterke resultater. I årets første halvår har økt produksjon av vannkraft med tilhørende god forvaltning bidratt til et solid resultat til tross for lavere kraftpriser, sier Steffen Syvertsen, konsernsjef i Å Energi.

Årsaken til lavere kraftpriser er nedgang i gasspriser, en mild vinter og lavere etterspørsel. Geopolitisk uro kombinert med økte teknologi-, utviklings- og kapitalkostnader, gjør markedsforholdene mer krevende og gir økt uforutsigbarhet fremover. Samtidig opplever Å Energi og bransjen høy etterspørsel etter fornybar kraft for å nå klimamål, sikre arbeidsplasser og utvikle ny industri.

Les også:  Regjeringen vil ha en Norsk Standard for guider

Gevinst etter nedsalg i batteriselskap

Et energimarked med økt innslag av uregulerbar kraftproduksjon fra sol- og vindkraft vil stille større krav til lagringskapasitet og batteriteknologi. I 2019 investerte Å Energi i batteriselskapet Eco Stor. Siden har selskapet vokst fra én ansatt til over 60, med kunder i Norden og Tyskland. Selskapet utvikler, eier og drifter batteriinstallasjoner utplassert i kraftnettet.

I andre kvartal gevinstførte Å Energi salget av Eco Stor på 678 millioner kroner, som inkluderer både realiserte gevinster og den økte verdien av selskapet som følge av transaksjonen.

Kjøper er X-Elio, et porteføljeselskap i verdens største investeringsfond innen fornybar energi, kanadiske Brookfield Asset Management, og Nature Infrastructure Capital. Å Energi beholder en betydelig eierpost etter nedsalget, som er på 27,5 prosent ved utgangen av 1. halvår.

Les også:  Sier ja til løsningsforslag

– Eco Stor er en fantastisk gründerhistorie og en av flere ledende posisjoner vi over tid har utviklet innen energitjenester og -lagring. Det at vi nå får med noen av de største internasjonale investorene innen fornybar energi viser at vår tilstedeværelse i hele verdikjeden gir konsernet flere bein å stå på, sier Syvertsen.

Store ambisjoner i nett og vannkraft

Historisk har størstedelen av konsernets investeringer vært innen vannkraft og nett. Det vil også være tilfellet fremover, der Å Energi har ambisjoner om å investere betydelig i nett og vannkraft de neste ti årene. Konsernets investeringstakt er skrudd opp.

I første halvår utgjorde vannkraft- og nettinvesteringer 907 millioner kroner, mot 717 millioner kroner i samme periode i fjor.

– Vi er allerede i gang med en rekke prosjekter. I juni ferdigstilte Å Energi Vannkraft installasjonen av et nytt aggregat i den over 100 år gamle kraftstasjonen på Høgefoss i Nissedal. Det har økt vannkraftproduksjonen fra 152,1 gigawattimer (GWh) til 172,6 GWh. At selve oppgraderingen av et vannkraftverk ble markert med folkefest sier mye om vannkraftens posisjon i Norge, sier Syvertsen.

Les også:  Forhandlinger for kabinansatte i SAS utsatt

Som en del av fremtidige vekstmuligheter ser konsernet blant annet på muligheten for å bygge pumpekraftverk øverst i Setesdal i Agder. Kraftverket vil kunne bli i størrelsesorden 1 000 MW, som er større enn kraftverkene Brokke og Holen til sammen.

Å Energi ser også på muligheter for bakkemontert solkraft, og i juni fikk konsernet konsesjon fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) for utbygging av Birkeland solkraftverk. Anlegget kan bli et av Norges største.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top