Lukk

Innfører tiltak for å begrense spredning av blåtunge

(AGDER PRESS): Den alvorlige dyresykdommen blåtunge er påvist i Rogaland og Agder. Mattilsynet har innført tiltak i en sone i området der smitten er påvist. Målet er å begrense spredning av sykdommen til andre deler av landet. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.

brown sheep on green lawn grasses at daytime

Foto: John Fowler Via Unsplash

Sykdommen smitter ikke direkte mellom dyr, men blir overført fra drøvtygger til drøvtygger med blodsugende sviknott. 

– Fordi dette er en sykdom som ikke smitter fra dyr til dyr, men via sviknott, er det aller viktigste tiltaket å beskytte drøvtyggere mot bitt fra sviknott. I tillegg innfører vi nå en tiltakssone, som skal bidra til å begrense spredningen av sykdommen til nye områder i landet, sier Ole-Herman Tronerud, sjefsveterinær i Mattilsynet.

Sykdommen kan antakeligvis også smitte fra mordyr til avkom i fosterlivet, og via sæd. Sprøytekanyler som har blitt brukt på dyr som er smittet, kan også føre smitten videre dersom den brukes på andre dyr.

Les også:  200.000 har tatt vaksine

Områder med tiltak mot blåtunge

Det er innført tiltak mot blåtunge helt sør i landet vårt, der smitten er påvist. Tiltakene som er innført mot blåtunge, gjelder kun for drøvtyggere, fordi sykdommen ikke smitter andre dyr.

Kommuner i tiltakssonen for blåtunge: Egersund, Lund, Sokndal, Flekkefjord, Kvinesdal, Farsund, Lyngdal, Hægebostad, Lindesnes, Kristiansand, Vennesla, Lillesand, Iveland, Birkenes, Grimstad, Arendal og Froland.

Tiltakene dreier seg i all hovedsak om begrensinger knyttet til flytting både innenfor og ut av sonen av hanndyr som skal brukes i avl, drektige storfe og genmateriale.

– Siden blåtungevirus antakeligvis kan smitte via sæd, ønsker vi med tiltakene å begrense risikoen for at hanndyr som brukes i avl sprer blåtungesmitte, sier Tronerud.

Les også:  Kan få sparken for dårlig oppførsel på julebordet

Åpner for vaksinering i en større sone

Blåtunge er en nasjonal liste 1-sykdom, og det er til vanlig ikke tillatt å vaksinere mot denne sykdommen i Norge. Mattilsynet har nå åpnet for at det kan vaksineres mot denne sykdommen i enkelte områder av landet.

Vaksineringen er frivillig og må dekkes av dyreeier selv.

Vaksinering mot blåtungevirus serotype 3 er tillatt i fylkene Rogaland, Agder, Buskerud, Telemark, Oslo, Akershus, Vestfold, Østfold. Vaksinering er også tillatt i kommunene Sveio og Etne i Vestland fylke og kommunene Elverum, Våler, Åsnes, Grue, Nord-Odal, Sør-Odal, Kongsvinger og Eidskog i Innlandet fylke.

Les også:  750.000 kroner i underskudd etter turneringer

– Mattilsynet tillater nå å vaksinere i deler av Norge, der risikoen for smitte antas å være størst. Vaksinen vil kunne gi mildere sykdomsforløp hos enkeltdyr, men beskytter ikke dyrene mot å bli smittet, sier Tronerud.

Meld fra ved mistanke

Blåtunge er en alvorlig sykdom som rammer drøvtyggere. Sykdommen er en nasjonal liste 1-sykdom.

Veterinærer og alle som har drøvtyggere, inkludert hjortedyr, bør være ekstra oppmerksomme på symptomer på blåtunge. Ring Mattilsynet på telefon 22 40 00 00 ved mistanke.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top