Lukk

– Det er fortsatt sunt å spise fisk

(AGDER PRESS): I den siste tiden har Nettavisen og flere samarbeidsaviser publisert en nyhetssak med advarsler fra medlemmer i interessegruppen «Miljøgifter og folkehelse» om å unngå folkefavoritten makrell i tomat. Norges Sjømatråd er uenig.

a plate of fish and lemons

Foto: Keesha's Kitchen Via Unsplash

Det finnes miljøgifter i all mat. Denne gruppen, som består av leger og forskere, mener at fisk er verstingen når det kommer til miljøgifter.

I 2022 gjorde Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) en nytte- og risikovurdering av å spise fisk og sjømat. Konklusjonen er tydelig:

«Helsefordelene ved å øke inntaket av fisk og spise to-tre måltider i uken, oppveier risikoen for negative helseeffekter av å få i seg miljøgifter fra fisk. Det gjelder for alle aldersgrupper.»

Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Linda Granlund, sier til Nettavisen at selv om fiskeinntaket hadde blitt redusert, ville tålegrensen likevel vært oversteget for 100 prosent i alle aldersgrupper.

Hun råder derfor til å følge myndighetenes kostråd. Årsaken til denne anbefalingen handler om at fisk inneholder viktige næringsstoffer. Den er en viktig kilde til blant annet omega-3-fettsyrer, jod, vitamin D og vitamin B12.

Sjømatkonsumet har hatt en nedadgående trend i mange år. Ifølge tall fra Sjømatrådet har vi ikke spist mindre sjømat siden 2003. Det er dermed færre og færre som følger myndighetenes anbefaling når det gjelder inntak av fisk og skalldyr.

Linda Granlund har i tidligere medieoppslag uttrykt full tillit til VKM-rapporten:

– Helsedirektoratet anbefaler ikke å spise ubegrensede mengder fisk, men svært mange kan med fordel øke inntaket av fisk på bekostning av kjøttprodukter. De fleste i befolkningen spiser langt under anbefalt mengde fisk. Når man velger bort fisk og fiskeprodukter, blir ofte alternativet blandede kjøttprodukter og ost. Disse er heller ikke fri for miljøgifter, og inneholder heller ikke de gunstige næringsstoffene.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top