Lukk

Åpner verdens første dekkfabrikk med null Co2-utslipp i Romania

(AGDER PRESS): Fredag åpnet Nokian Tyres offisielt sin nye dekkfabrikk for personbiler i Oradea, Romania. Dette toppmoderne anlegget er verdens første fullskala dekkfabrikk som opererer uten bruk av fossilt brensel, og oppnår null CO2-utslipp.

Pressefoto: Nokian Tyres

Åpningen av fabrikken markerer den vellykkede fullføringen av et toårig prosjekt, med kommersiell produksjon planlagt å starte tidlig i 2025.

Åpningen av Oradea-fabrikken ble holdt i nærvær av høytstående rumenske myndigheter og lokale autoriteter; ambassadører fra Finland og Romania; sammen med Nokian Tyres’ styre, lederteam og rundt 200 gjester.

– Vi er begeistret over å åpne vår fabrikk i Oradea i dag. Dette anlegget vil styrke vår evne til å betjene kunder i Sentral-Europa og utover, og støtte vår vekst mot en omsetning på EUR 2 milliarder. Med denne dekkfabrikken med null CO2-utslipp setter vi en ny standard for bærekraftig dekkproduksjon, sier Jukka Moisio, president og administrerende direktør i Nokian Tyres.

– Hele byggeprosessen var svært effektiv, og jeg vil gjerne takke alle som gjorde denne prestasjonen mulig, legger han til.

Bare energi med null CO2-utslipp

På Nokian Tyres Oradea-fabrikken brukes ingen energi generert av fossilt brensel. Dette gjør at hele fabrikken kan operere med null CO2-utslipp. Dette oppnås gjennom en kombinasjon av løsninger.

– Fabrikken gjør Nokian Tyres nok en gang til en pioner innen dekkindustrien. All elektrisitet som brukes ved fabrikken i Romania Oradea er CO2-utslippsfri. En del av elektrisiteten som brukes i fabrikken genereres av solenergienheter på stedet. Damp som brukes i prosessen genereres av innovative elektriske kjeler som bruker helt CO2-utslippsfri elektrisitet i stedet for vanlig fossilt brensel som kull eller gass. I tillegg er dekkproduksjonsprosessen svært energieffektiv da vi kun bruker den mest moderne teknologien og maskineriet. Med vår nye Oradea-fabrikk viser vi virkelig vår forpliktelse til bærekraft, sier Adrian Kaczmarczyk, SVP, Operation Excellence, Nokian Tyres.

6 millioner dekk per år

Fabrikken produserte sitt første dekk i juli 2024, og øker nå produksjonen til en årlig kapasitet på 6 millioner dekk, med utvidelsespotensial i fremtiden. Fabrikken vil fokusere på produksjon av personbildekk som primært skal selges i det sentraleuropeiske markedet, da den er strategisk plassert nær områdets kunder.

Det totale fabrikkarealet er på rundt 54 hektar. Anlegget inkluderer produksjonsenheten, et distribusjonsanlegg for lagring og distribusjon av dekk, og blandings-, forsynings- og administrasjonsbygg. Det samlede bebygde arealet utgjør ca. 100 000 m2.

Forpliktet til Oradea med den største investeringen i Romania de siste årene

Nokian Tyres valgte Oradea nordvest i Romania som lokasjon for den nye dekkfabrikken som et resultat av en grundig evaluering av mer enn 40 anlegg i forskjellige europeiske land. Blant kriteriene som støttet beslutningen var talent, forretningsmiljø, infrastruktur, eiendom og verktøy, driftskostnader og risiko.

– Arbeidet som er gjort de siste årene er rettet mot å bringe oss nærmere kundene våre, og skape et godt grunnlag for fremtidig bærekraftig vekst. Oradea er nå et nytt hjem for oss, og vi er forpliktet til å være en god nabo som støtter samfunnet, den regionale økonomien og hvert medlem av teamet vårt, sier Susanna Tusa, daglig leder og visepresident i Nokian Tyres Romania.

Den totale verdien av prosjektet er ca. 650 millioner euro, noe som posisjonerer det finske selskapet som en av de største utenlandske investorene i Romania de siste årene. For å finansiere investeringen i bærekraftig dekkproduksjon vil Nokian Tyres motta statsstøtte fra den rumenske regjeringen på rundt 100 millioner euro og et investeringslån fra Den europeiske investeringsbanken på 150 millioner euro.

Et team på over 500 profesjonelle

Ved siden av bygningsarbeidene gjennomførte Nokian Tyres en rekrutteringskampanje for å tiltrekke seg dyktige medarbeidere, med fokus på lokale talenter i Bihor fylke. Det planlagte antallet ansatte ved Oradea-fabrikken er rundt 500 personer. Innen utgangen av 2024 forventes antallet å nå 300, og prosessen vil fortsette i 2025.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top