Lukk

Må styrke innsatsen mot marin forsøpling

(AGDER PRESS): – Flere år med kutt i bevilgninger til strandrydding og andre opprydningstiltak, gjør at den frivillige innsatsen nedskaleres eller legges ned, sier Øivind Brevik i Samfunnsbedriftene.

Fra strandryddeaksjonen Clean Up Lofoten. Foto: Jill Johannessen / Samfunnsbedriftene

Sammen med ti organisasjoner fra offentlig og privat næringsliv, forskning, frivillig sektor og Kommune-Norge, ber Samfunnsbedriftene derfor regjeringen om å styrke innsatsen mot marin forsøpling. 

De ti organisasjonene er Samfunnsbedriftene, Hold Norge Rent. Nettverk for Fjord og Kystkommuner (NFKK), Frøya Kommune, Mausund Feltstasjon, ReMidt, Trondheim Havn, SALT, Norges Fiskarlag og SALMAR.

Sammen mot marin forsøpling

Organisasjonene var samlet på Frøya fredag 13. september for å åpne den nasjonale Strandryddeuka. I den forbindelse tok Samfunnsbedriftene initiativ til en rundebordsamtale hvor alle organisasjonene delte sine innspill til regjeringens arbeid med marin forsøpling. 

Innspillene er sammenfattet i et felles brev til Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik, som er vedlagt denne pressemeldingen. 

– Det er en glede å samle mange viktige aktører for en så viktig sak. Aktørene har ulike roller og ulike vinklinger, men de har alle det til felles at de står sammen om å løse et av vår tids store miljøproblemer, sier administrerende direktør Øivind Brevik i Samfunnsbedriftene. 

Behov for forutsigbarhet 

Organisasjonene ser et sterkt behov for en langsiktig satsing og mer forutsigbarhet i arbeidet med marin forsøpling langs kysten. 

– Gjentatte kutt i tilskuddsordningen for tiltak mot marin forsøpling rammer aktører fra frivillig sektor, forskning og offentlig og privat næringsliv. Blant Samfunnsbedriftenes medlemmer er både avfallsselskaper, friluftsråd og kommunalt eide havner engasjert i opprydningstiltak over hele landet, sier Brevik. 

Svak innsats fra myndigheten

De kommunalt eide avfallsselskaper drives etter selvkostprinsippet, og kan derfor ikke bidra til opprydning av eierløst marint avfall med egne midler. 

– Organisasjonene er enige om at den eksisterende refusjonsordningen for eierløst marint avfall ikke er godt nok egnet for bedrifter som driver etter selvkostprinsippet. Det er derfor behov for en forutsigbar og langsiktig finansieringsmekanisme for opprydning og håndtering av eierløst avfall fra ryddeaksjoner som treffer aktørene bedre, sier Brevik.  

Kutt i tilskuddordningen har og resultert i at etablerte opprydningstiltak bygget opp over flere år har måttet nedskalere eller legges ned. 

– Myndighetens innsats står ikke i stil med de enorme utfordringene eller det frivillige engasjementet i lokalsamfunn langs hele den norske kysten, sier Brevik. 

I brevet til klima- og miljøministeren har organisasjonene satt opp krav til fire tiltak som styrker innsatsen mot marin forsøpling: 

  1. Et helhetlig samarbeid mellom frivillige, næringsliv, kommuner og stat for å sikre en bred og koordinert innsats. 
  2. Langsiktig og forutsigbar finansiering av opprydningstiltak, og innsamling og håndtering av eierløst avfall. Støtten må tilpasses behovet.  
  3. Et produsentansvar som sikrer at produsenter tar ansvar for å forhindre marin forsøpling, og finansiere opprydding av eget avfall.  
  4. Økt forskningsinnsats og overvåking for å gi et godt datagrunnlag og styrke prioriteringene i oppryddingsarbeidet. 

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top