Lukk

Rekordmange er bekymret for soppsanking

(AGDER PRESS): Giftinformasjonen som er en avdeling i Folkehelseinstituttet har fått rekordmange meldinger fra folk som er bekymret over soppforgiftning.

mushroom, fungus, toadstool

GIFTIG: «spiss giftslørsopp» kan gi deg alvorlige komplikasjon, og i verste fall kan du dø av denne soppen. Foto: Mirey Via Pixabay

  • Hvit fluesopp 
  • Grønn fluesopp
  • Spiss giftslørsopp 
  • Butt giftslørsopp 
  • Flatklokkehatt 
  • Kastanjeparasollsopp 
  • Rustbrun parasollsopp 
  • Giftparasollsopp

Tidligere denne måneden kunne flere medier melde om at mange personer fikk komplikasjoner etter at skal ha spist giftig sopp, og ble innlagt ved Sørlandets sykehus. Nå melder avdelingen i Folkehelseinstituttet at de har fått inn flere bekymringsmeldinger som følge av soppforgiftning.

– Det er mange år siden vi har sett et liknende antall pasienter med nyresvikt grunnet giftig sopp, sa avdelingssjef for medisinsk avdeling ved Sørlandet sykehus Kristiansand, Thor Kristian Støle til Fædrelandsvennen.

Sørlandets sykehuset fikk en mistenke om at personene som ble innlagt hadde fått i seg den giftige soppen «spiss giftslørsopp».

Nå har avdelingen i Folkehelseinstituttet fått inn mange bekymrede spørsmål om soppforgifning i september – og aldri før har så mange tatt kontakt med dem.

Giftinformasjonen har registrert en økning i antall soppforgiftninger i år, med 14 alvorlige tilfeller så langt, ifølge NRK.

– De siste ti årene har vi i snitt hatt ni pasienter som har blitt moderat til alvorlig soppforgiftet. I år har vi vært borti 14 allerede, og det jo fortsatt litt igjen av høsten, sier seniorrådgiver Christian Haga ved Giftinformasjonen til statskanalen.

Antallet er snakk om folk som tar kontakt og at det ikke skal dreie seg om forgiftning. Spørsmålene dreier seg blant om bekymringer rundt om hva som er spiselig.

Til NRK sier Haga at det har vært mye snakk om soppene fordi det har vært en kraftig utvikling av soppene – og spesielt av den typen der flere ble innlagt ved Sørlandets sykehus.

Tallene viser at bare i september har totalt 464 personer tatt kontakt med Giftinformasjonen.

Ifølge Helse Norge er det 8 sopparter som er giftige sopper og kan gi alvorlig forgiftning. En av de mest giftige sopper du kan spise er Hvit fluesopp. Du kan sjekke hvilke sopper som er giftige her.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top