Lukk

USA kutter renten med 0,5 %-poeng

(AGDER PRESS): Sentralbanken i USA varsler at renten skal kuttes videre med 0,5%-poeng innen utgangen av 2024, og videre med 1 %-poeng i 2025.

people walking on a street with flags

Foto: at Via Unsplash

Sentralbanken ser for seg at renten skal nå 3% mot slutten av 2026. Renten vil trolig bli kuttet med 0,25%-poeng både på rentemøtet den 7. november og 18. desember i år, og 4 ganger med 0,25%-poeng neste år.

Sentralbanken skriver at økonomien er sterk og balansert. Arbeidsmarkedet har roet seg ned, men er fortsatt sterkt.

De skriver at de er «strongly committed to supporting maximum employment” samtididig som de er trygge på at inflasjonen er på vei ned mot målet om 2% inflasjon. De siste inflasjonstallene viser en prisvekst på 2,2%.

Både en sterk USD og en sterk vekst i produktivitet bidrar til å dempe inflasjonspresset. Sterk innovasjonskraft, digitalisering og bruk av kunstig intelligens gjør at mange bedrifter kan vokse uten å øke antall ansatte.

Lønnsveksten i august steg med 4,6%, noe som gir et betydelig løft i kjøpekraft når prisveksten kommer ned mot 2% og rentene kommer ned.

Rentekuttet var ikke fullt ut priset inn i markedet, så rentene falt noen få basispunkter umiddelbart i kort-enden, mens den viktige 10 års statsobligasjonsrenten steg marginalt. Aksjemarkedet steg rundt 0,5% i etterkant av publiseringen.

Beslutningen om å kutte med 0,5%-poeng var ikke helt enstemmig. Ett medlem ønsket å kutte renten med kun 0,25%-poeng. Sentralbanken vil fortsette å redusere sin beholdning av obligasjoner.

Kronekursen styrket seg litt etter rentebeslutning. Med betydelig høyere inflasjonspress i norsk økonomi, svakere vekst i produktivitet og en svak kronekurs, vil det være viktig for Norges Bank i morgen å ikke si noe som kan svekke kronekursen.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top