Lukk

Halvparten bruker digital helseteknologi i arbeidet

(AGDER PRESS): En fersk studie fra forskere ved Diakonhjemmet Sykehus viser at nesten halvparten av fysioterapeutene i primærhelsetjenesten som besvarte undersøkelsen bruker digital helseteknologi (DHT) i behandlingen av muskel- og skjelettplager.

person clicking Apple Watch smartwatch

Foto: Luke Chesser Via Unsplash

Studien fremhever både fordelene og utfordringene med denne teknologien, men forskerne er enige om at den har stort potensial for fremtidig bruk.

Økt behov for digitale løsninger

Muskel- og skjelettplager utgjør en betydelig belastning for helsevesenet, og fysioterapeutene merker en økende arbeidsmengde.

– Ettersom arbeidsbelastningen for fysioterapeuter øker i takt med forekomsten av muskel- og skjelettplager, ser vi at digital helseteknologi kan være en viktig del av løsningen for å sikre bærekraften i helsetjenesten, sier fysioterapeut og PhD-stipendiat Lars Martinsen, hovedforfatter i studien.

Fleksibilitet for både fysioterapeuter og pasienter

En av de største fordelene med DHT som rapporteres i studien, er den økte fleksibiliteten teknologien gir både fysioterapeuter og pasienter.

– Vi ser at digital helseteknologi gir større fleksibilitet i hvordan fysioterapitjenester kan tilbys. Dette gjør det enklere for pasientene å få behandling uten å måtte reise lange avstander, forklarer Martinsen.

Blant de mest populære teknologiene er telefonkonsultasjoner og mobilapper. De gir pasientene mulighet for fjernoppfølging og reduserer behovet for fysisk oppmøte. Å slippe reising sparer tid for pasientene.

Teknologiske utfordringer og behov for opplæring

Selv om mange fysioterapeuter er positive til bruk av digital teknologi, peker studien på utfordringer.

– Å ikke kunne gjøre fysisk undersøkelse samt vansker med å bygge god relasjon til pasientene gjør at noen fysioterapeuter nøler med å ta teknologien i bruk, sier Martinsen.

I tillegg peker studien på at mangel på opplæring i bruk av DHT er et hinder for mange.

– For at digital helseteknologi skal bli en integrert del av praksisen, må vi sørge for tilstrekkelig opplæring i hvordan teknologien kan brukes effektivt, spesielt når det gjelder diagnostisering og behandling, legger han til.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top