Lukk

Fortsetter batterisamarbeidet

(AGDER PRESS): Tensio og Eidsiva har besluttet å videreføre samarbeidet om leie av batteriløsningen Peak Shaper fra Eidsiva i Lierne.

Foto: Eidsiva

Pilotprosjektet som ble startet vinteren 2023 har gitt gode svar. Batteri har erstattet behov for nettutbygging og økt kvaliteten på strømforsyningen i området.

Målet med pilotprosjektet var å teste ut om bruk av batterier i strømnettet på en effektiv og smart måte kan være en erstatning for tradisjonell nettutbygging, og dermed bidra til å kunne realisere ny kapasitet raskere og rimeligere.  

– Vi har fått veldig gode svar fra dette pilotprosjektet, batterier i strømnettet kan i en del tilfeller være et veldig godt alternativ til tradisjonell nettutbygging. Det gode samarbeidet med Eidsiva og Peak Shaper i dette prosjektet vil derfor blir videreført også etter pilotperiodens utløp, sier Rune Paulsen, leder for nettutvikling og nettstrategi i Tensio.

Gjennom pilotprosjektet har Tensio testet batteriets evne til å øke forsyningskapasiteten i Sørli i Lierne. Det er også testet ut om batteriet kan bidra til å øke kvaliteten i strømforsyningen til området.

På begge disse parameterne har batteriinstallasjonen vist seg å bedre forholdene; forsyningskapasiteten har økt, og spenningskvaliteten er bedret i testperioden.

I tillegg til disse konkrete anvendelsesområdene har både Tensio og Eidsiva hatt god læring rundt hvordan en slik batteri-installasjon fungerer sammen med strømnettet, og hvilke muligheter og begrensninger som er.

Det er gjort tester der batteriet er brukt for å simulere et solkraftverk i et svakt høyspentnett og vist hvordan kraftelektronikken med imponerende resultater kan motvirke uønskede spenningsvariasjoner.

Eidsiva har samtidig testet om ledig kapasitet i batteriet, kan brukes for å tilby frekvensstøtte i reservemarkedene til Statnett.

– Avtalen med Tensio er en viktig milepæl i utviklingen av Peak Shaper som Norges første konsept for leie av storskala batteri til nettselskaper og industri. Samarbeidet med Tensio har gitt gode svar og bekreftet mange av fordelene batteri gir med hensyn på å øke kapasitet og kvalitet i nettet, noe som gir mulighet for å øke strømforsyningen uten store investeringer, sier Kine Ryberg Strupstad som er leder for Elektrifisering i Eidsiva.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top