Lukk

Advarer om musespising på elbiler

(AGDER PRESS): Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Mus elsker å spise på interiørdetaljer i biler og campingvogner. Foto: If

Elbiler er som konfektesker for sultne mus. Her er det mange isolerte ledninger og mye deilig elektronikk å gnage på, ifølge If.

Hvis det oppstår kortslutning eller overledning på grunn av musegnafsing på ledninger og elektronikk, kan det i verste fall gjøre bilen trafikkfarlig, påpeker forsikringsselskapet.

– Alle moderne biler er stappfulle av ledninger og elektronikk som frister musene, uansett om det er en elbil eller en fossilbil. Så det er lurt å passe på, sier pressesjef Sigmund Clementz i If. 

I løpet av noen få måneder høsten og vinteren 2020-2021 fikk forsikringsselskapet If inn nesten 270 museskader til på biler, bobiler og campingvogner. Skadene utgjorde ødeleggelser for rundt sju millioner kroner. Da var det såkalt museår.

Musene er allerede i gang

Forsikringsselskapet venter at mange også denne vintersesongen får ramponert bil, bobil eller campingvogn av ubudne, små gjester.

– Vi har allerede begynt å få inn museskader på biler, siden musene trekker inn når det er kaldt. Du bør ta forholdsregler for å unngå gnageskader på slikt som seter, ledningsisolasjon og vitale deler på bilen, sier Clementz.

Smuler lokker musene

Det er lett å gjøre tiltak som gjør bilen, campingvogna eller bobilen mindre fristende som vinterbosted og festlokale for smågnagerne.

– Du bør fjerne alt som kan være mat for mus. Rydd bilen godt for sjokolade, nøtter og eventuelle matrester. Støvsug gjerne kupeen for å fjerne smuler, sier Clementz.

– Vattdotter, henslengt polergarn og poser med filler er koselige steder for mus. Så slikt bør du rydde bort. Legg gjerne polergarnet oppi metallbokser, slik at mus ikke har enkel tilgang, sier pressesjefen i If.

Lurt med tilsyn i vinter

Han anbefaler også å sjekke jevnlig for ubudne gjester. Finner du muselort i garasjen, vet du hvem du har besøk av.

– Særlig hvis du har bobil og campingvogn på lagring, er det det viktig at du er innom jevnlig for å sjekke. Er det museparty i campingvogna over lang tid, kan det virkelig bli store skader, sier Clementz.

– Det er selvsagt lurt å sette ut noen musefeller her og der i garasjen eller på vinterlagringen. Du kan også kjøpe elektroniske musejagere. Disse lager en høyfrekvent lyd som skal skremme vekk skadedyrene. Noen er imidlertid mer effektive enn andre, sier han.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top