Lukk

Ozonhullet har oppført seg uvanlig fjerde året på rad

(AGDER PRESS): Ozonhullet over Antarktis utviklet seg uvanlig tidlig i 2023, og ble et av de lengst varige hullene som noen gang har blitt observert.

Foto: Andrey Armyagov / Mostphotos

– Gjennom mange år med overvåking har vi fått mye kunnskap om ozonlaget og har estimat på når det vil gjenoppbygges. Likevel trenger vi økt forståelse av koplingen mellom ozonlaget og klimaendringer, og i hvilken grad skogbranner, vulkanutbrudd og andre forhold kan påvirke ozonlaget, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.  

Ozonhullet over Antarktis pleier som regel å utvikle seg fra midten av august, for så å lukkes igjen mot slutten av november. Men i 2023 startet utvidelsen av ozonhullet flere dager tidligere enn forventet, og hullet lukket seg også senere enn normalt.  

Ozonhullet 2023 ble en av de største som noen gang har blitt observert i midten av september, og også en av de lengst varige hullene noen gang har blitt registrert.  

Det viser data fra Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS).  

Spesiell utvikling siste fire år 

Siden 2020 har ozonhullet over Antarktis lukket seg senere enn normalt, og hullet har vært stort og vart lenge.  

Når vi sier at ozonhullet «lukkes», mener vi ikke at det er et hull som lukkes bokstavelig talt, men at mengden av gassen ozon over Antarktis overstiger den kritiske grensen på 220 Dobson Units (se faktaboks). Når ozonverdiene er under 220 Dobson Units, kalles det et ozonhull. 

Når ozonhullet finner sted over Antarktis, er UV-strålingen mer intens. For mye UV-stråling kan gjøre oss solbrent, øke risikoen for hudkreft og infeksjonssykdommer, svekke immunsystemet og føre til skade på planter og dyr.  

Viktig å følge med på utviklingen i ozonlaget  

Montrealprotokollen er en internasjonal avtale som har bidratt stort til at ozonlaget nå er på bedringens vei gjennom å forby produksjon og bruk av ozonødeleggende stoffer. 

Likevel finnes det andre faktorer som potensielt kan påvirke ozonlagets evne til å beskytte oss mot UV-stråling. Skogbranner, vulkanutbrudd og klimaendringer, er alle faktorer som verden ikke kan kontrollere gjennom Montrealprotollen, men som likevel kan påvirke ozonlaget og som det er viktig at vi følger med på. 

– Klimaendringer og andre ytre faktorer kan påvirke ozonlaget. Så selv om ozonlaget er på bedringens vei, må vi fortsatt følge med på hva som skjer med klimaendringene og i atmosfæren, sier miljødirektør Ellen Hambro.   

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top