Lukk

Forbereder seg til teaterstreik

(AGDER PRESS): I dag starter meklingen i teateroverenskomsten mellom LO Stat og Spekter. Overenskomsten omfatter 20 teatre med medlemmer i Fagforbundet, Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Creo. Disse kan bli tatt ut i streik kommende onsdag.

Women's Dancing Ballet

Foto: Pixabay Via Pexels

Blir det ikke enighet, vil det bli streik fra og med onsdag. De 56 første som blir tatt ut ved en eventuell streik, er Fagforbundet-medlemmer ved tre teatre:

  • Riksteateret
  • Turnéteateret i Trøndelag
  • Nordland teater. 

Ingen NTL-medlemmer er tatt ut i første omgang, men ved en eventuell utvidelse av streiken kan også NTLs medlemmer bli tatt ut. Blir det streik, vil NTL støtte Fagforbundets streikende medlemmer fullt ut. 

Den største uenigheten gjelder kravet om hvordan reisetid for ansatte som er på turné skal beregnes. I dag får teknikere på turné bare betalt for en fjerdedel av tiden de er ute på reise. Forbundene krever at dette skal beregnes 1:1. En time skal være en time, enten du er en tekniker på turné eller publikumsvert i teatersalen. 

Selve lønnsøkningen må også avklares. Det er svært viktig for NTL at vi oppnår et resultat som minimum er i tråd med det frontfaget har oppnådd. Det er avgjørende at teateroverenskomsten ikke blir hengende etter. 

Et siste krav går ut på at tillitsvalgte formelt må få være med i ansettelsesprosesser. De tillitsvalgte kjenner best hvor skoen trykker, og må få være en aktiv og fullverdig part ved ansettelser. Teatrene er i stor grad offentlig finansiert, og må ha gode og trygge ansettelsesrutiner. 

– Vi går inn i meklingen med et mål om å få gjennomslag for de viktigste kravene våre, og håper på en løsning, sier Pål Kjærstad, 2. nestleder i NTL. 

– Vi er opptatt av å finne løsninger på uenighetene. En del av elementene vi har forhandlet om mener vi skal være uproblematiske for arbeidsgiver å gå med på, sier Yanni Vikan, forbundssekretær i NTL.

Dersom ikke partene blir enige kan streiken allerede inntreffes onsdag.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top