– Vi forventer at skadene begynner å tikke inn mandag kveld og øker på tirsdag morgen.
– Vi er godt rustet og klare for å hjelpe de som trenger det, sier Heidi Tofterå Slettemoen, som er kommunikasjonssjef i Frende.
– Avhengig av at alle bidrar
Samtidig minner hun om at alle ikke kan få hjelp samtidig.
– Derfor er vi glade for, og helt avhengige av de som kan begynner oppryddingen så fort det er trygt. Da blir skadene begrenset og regningen blir lavere for oss alle, sier Slettemoen i Frende.
Når Frende ruster seg i forbindelse med ekstremvær settes skadebegrensningsfirmaer, takstfolk, håndverkere og egen oppgjørsavdeling i full sving. Jo flere skader, jo lengre tid kan det ta å få hjelp.
– Vi må prioritere de store og alvorligste skadene først, men skal få hjulpet alle, enten de melder skaden på nett eller telefon, sier hun.
Slik begrenser du kjellerskaden
Når det kommer store mengder vann på kort tid er oversvømte kjellere en klassiker.
– Det første du bør gjøre hvis du har fått vann i kjeller, garasje eller slikt er å sikre at strømmen er av. Så kan du se hva du kan gjøre for å få ut vann som ikke har rent ut, og åpne vinduer og dører når du er hjemme slik at du får startet tørkeprosessen, sier Heidi Tofterå Slettemoen.
Frende råder kunder til å rive ut gulvbelegg eller tepper som er skadet og gjerne sette opp avfukter for å trekke fuktigheten ut av rommet, hvis du har slikt utstyr. Jo før du kommer i gang, jo mindre blir skaden.
Ta bilder og ikke kast det som er ødelagt
Ta gjerne bilder av skadesituasjonen før du begynner å rydde. Ta også bilder av ting som er ødelagt. Det gjør det enklere for forsikringsselskapet å hjelpe deg.
– Ikke kast ting du vil ha erstattet før du har fått det vurdert, det er viktig å huske, sier kommunikasjonssjefen i Frende.
Vasking er også et førstehjelpstiltak du kan begynne med selv.
– Få vasket bort slam og annet som har kommet inn med vannet. Et godt tips er å vaske våte klær på 60 grader, sier hun.
– Ikke ta noen sjanser
Sikkerheten til folk og dyr alltid er viktigst.
– Derfor skal du ikke begynne å rydde før det er trygt for deg selv og de rundt deg. Tingene dine kan erstattes, det kan ikke du. Så ikke ta noen sjanser når naturkreftene står på som verst, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende.
Dette kan du gå i gang med
- Gjør det du kan for å begrense skaden.
- Løft ting som har fått vann på seg i huset, hytta, kjeller eller garasje opp fra gulvet.
- Ta ut sikringer for elektrisk anlegg for etasjen som har vært oversvømt.
- Tøm bygningen for vann som ikke har rent ut.
- Riv ut gulvbelegg/tepper og lagre dette på eiendommen.
- Ta ut/åpne vinduer i kjeller, og fest netting over vinduet med lekter som spikres for forsvarlig tetting. La innvendige dører stå åpne.
- Når noen er hjemmeværende, åpne ytterdører i kjeller, samt ytterdører og vinduer i skadet etasje. Dette er med på å fremskynde tørkingen.
- Sett opp vifter i skadet etasje for å forsterke luftsirkulasjonen.
- Rydd slam og gjør rent.
- Kontroller avløp hvis bygningen tas i bruk.
- Har kjeller oppfôret gulvkonstruksjon av tre – og denne har vært oversvømt – vurderes først uttørking før eventuell riving.
- Varmtvannsbereder/elektrisk anlegg som har stått under vann, må ikke tas i bruk før utstyret er kontrollert av elektriker.
- Bygninger som står i fare for å «flyte opp» må forankres, evt. må kjeller fylles med vann.
- Klær som har vært i flomvannet kan vaskes på 60 grader.