Det er mistanke om smitte i ytterligere tre sauehold i Agder (to i Kristiansand kommune og ett i Lyngdal kommune). I disse saueholdene er det også tatt ut prøver, og Mattilsynet venter på resultatene av disse.
I det berørte saueholdet er det så langt påvist smitte hos to dyr, og disse er avlivet. Det er i underkant av 60 sauer i dyreholdet og de andre dyrene har ingen symptomer på sykdom. Både dette dyreholdet og de andre dyreholdene som er mistenkt er båndlagt, noe som betyr at det ikke kan flyttes dyr inn i eller ut av anlegget.
Blåtunge ble sist påvist i Norge i 2009. Sykdommen kan være dødelig for sauer, men gir sjelden dødelighet hos storfe.
– Dette er en alvorlig sykdom, som har alvorlige konsekvenser for dyrene. Viruset har den siste tiden spredd seg nordover i Europa og blant annet til Danmark. Allerede i juni ba vi derfor alle som har drøvtyggere og hjortedyr og privatpraktiserende veterinærer om å være ekstra oppmerksomme på symptomer på blåtunge og melde ifra til Mattilsynet ved mistanke, sier Ole-Herman Tronerud, sjefsveterinær i Mattilsynet.
Blåtunge er en liste 1-sykdom. Alvorlighetsgrad og smittepotensialet til en sykdom avgjør hvilken liste den havner på. Sykdommen rammer primært sau og storfe, men kan også ramme andre drøvtyggere, som geit, alpakka og hjortedyr. Blåtunge smitter ikke direkte mellom dyr, men blir overført fra dyr til dyr med blodsugende sviknott. Sykdommen kan også smitte fra mor til avkom i fosterlivet, via sæd og via sprøytekanyler.
Jobber med tiltak for å begrense smitte
Dyreholdene som får påvist smitte, vil bli båndlagt. I tillegg må alle som driver med drøvtyggere i området forvente at det kan bli innført ytterligere restriksjoner, for eksempel på flytting av dyr i området.
– Mattilsynet jobber nå, med faglig støtte fra Veterinærinstituttet, med hvilke restriksjoner som vil bli innført. Siden det er 15 år siden denne sykdommen var i Norge sist, vil det ta litt tid før alt er klart, sier Tronerud.
Dyr kan beskyttes mot smitte ved å gjøre forebyggende tiltak mot sviknott.
– Et godt forebyggende råd er å ta dyrene innendørs om kvelden og natten. Det er foreløpig forbudt å vaksinere mot blåtunge, men vi vurderer nå å tillate slik vaksinering, sier Tronerud.
Mattilsynet vil så snart det er klart og fortløpende oppdatere veiledning til alle som driver med dyr i dette området på våre nettsider.
Symptomer på blåtunge
Drøvtyggere som blir smittet kan ha ulike symptomer, inkludert væskeansamling i hodet, sår i munnen, halthet, aborter og høy dødelighet. Blåfarging av tungen sees av og til hos sau – derav navnet på sykdommen. Sykdommen er smertefull og langvarig, avliving av syke dyr av dyrevelferdsmessige årsaker kan være aktuelt.
Mattilsynet samarbeider med Veterinærinstituttet, Statsforvalter og kommunene i området, en samlet næring, privatpraktiserende veterinærer og en rekke andre aktører i håndteringen av utbruddet.