Lukk

Skal utrede tiltak for barn som begår kriminalitet

(AGDER PRESS): En hurtigarbeidende ekspertgruppe skal utrede tiltak som kan settes i verk ovenfor gruppen unge som begår gjentatt og alvorlig kriminalitet, herunder muligheten for å etablere Nasjonale Trygghetshus.

people walking on street near buildings during daytime

Foto: Gunnar Ridderström

Det opplyser Regjeringen i en pressemelding.

Samtidig skal en ekspertgruppe identifisere tiltak for bedre forebygging av kriminalitet blant unge.

– Barn som begår alvorlig kriminalitet faller ofte mellom flere stoler, fordi de ikke skal straffes som voksne, men heller ikke kan ivaretas fullt ut av barnevernet. Regjeringen vil tette dette gapet, og setter ned en ekspertgruppe for å finne nye tiltak og rammene for et eventuelt nytt bo- og rehabiliteringstilbud, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Det er rundt 200 svært aktive lovbrytere under 18 år, som begår gjentatt kriminalitet og står for mye av økningen i ungdomskriminaliteten.

– Denne lille gruppen er til stor skade for seg selv og andre, skaper utrygghet i lokalmiljøet og er i risiko for å bli rekruttert til mer organisert kriminalitet. Ett av tiltakene som skal utredes er Nasjonale Trygghetshus, som et bo- og rehabiliteringstilbud hvor barn som har begått alvorlig kriminalitet kan få klarere rammer og mer helhetlig oppfølging av helse, barnevern, politi og andre rundt barnet. Ekspertgruppen må ta stilling til krevende spørsmål om hvilken balanse vi skal ha mellom barnas beste og samfunnsvernet, hvor disse hensynene møtes, og blant annet rammene for tvang og frihetsberøvelse, sier Emilie Enger Mehl (Sp).  

Barn og unge som begår lovbrudd, har ofte store og sammensatte utfordringer, rusproblemer, dårlig psykisk helse og vanskelige hjemmeforhold. De har oftere vært i kontakt med barnevernet og gjør det dårligere på skolen.

– Regjeringen er opptatt av å bekjempe kriminalitet og årsakene til kriminalitet. Det klarer ikke en sektor alene. Nå følger Regjeringen opp Barneverninstitusjonsutvalgets NOU Trygg barndom, sikker fremtid, som påpekte manglende samarbeid om de mest utsatte barna, og at det må vurderes nye tiltak for gruppen, særlig de under 15 år, som begår gjentatt og alvorlig kriminalitet, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp).

Behov for forebygging

Ansvaret for forebygging av barne- og ungdomskriminalitet er spredd på mange ulike sektorer og mellom stat og kommune, men ingen har det helhetlige og overordnede ansvaret. Dette kan føre til at barn og unge som har problemer, ikke fanges opp og får den nødvendige hjelpen. Ofte kommer hjelpen for sent, er for dårlig koordinert og tiltak som virker benyttes ikke i tilstrekkelig grad.

– Det er stort behov for en større satsing og struktur for det forebyggende arbeidet rettet mot utsatte barn og unge. Derfor setter regjeringen også ned en ekspertgruppe som skal se helhetlig på det forebyggende arbeidet mot barne- og ungdomskriminalitet. De skal se med nye øyne på både organisering og ansvarsdeling mellom tjenester og forvaltningsnivå, sier Toppe.

Den første ekspertgruppen skal ledes av statsforvalter i Innlandet Knut Storberget. Fristen for arbeidet er 1. mars 2025.

Mandat og sammensetning av ekspertgruppen som skal jobbe med forebyggende tiltak blir ferdigstilt i løpet av kort tid.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top