Bærekraftscenen i Arendal kino var fullstappet da myndighetenes kostråd torsdag ble presentert og debattert av både politikere og fagpersoner. Mange var på forhånd spente på hvilken posisjon sjømat ville få.
– Gode kilder til flere viktige næringsstoffer
I likhet med de gamle kostrådene anbefaler myndighetene også denne gang at fisk og sjømat er en viktig del av det ukentlige kostholdet.
Frister det med sjømat til middag i dag?
Sjekk ut hundrevis av enkle oppskrifter på godfisk.no!
– Fisk og sjømat, bønner, linser, erter, egg og rent kjøtt er gode kilder til flere viktige næringsstoffer, så vi anbefaler å velge fisk og sjømat til middag to til tre ganger i uken og gjerne som pålegg, sa Linda Granlund, divisjonsdirektør folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet, da hun la frem kostrådene fra scenen.
Anbefalt inntak: 300–450 gram fisk i uken
Anbefalt inntak av fisk er 300–450 gram hver uke. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell og sild.
– Varier mellom disse og mager fisk som torsk, sei og hyse. Mengden gjelder spiseklart produkt. Fisk i fiskeprodukter som fiskekaker, fiskeboller, fiskegrateng og fiskepålegg, regnes også med i anbefalingen, sa Granlund.
Sjømatrådet lar seg inspirere
Administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer, hilser de nye kostrådene velkommen. Mens de forrige inneholdt 12 råd, er de nye redusert til syv, i et forsøk på en forenkling.
– Det er gledelig at myndighetene er så tydelig i sin anbefaling om at mat fra havet fortsatt bør være en viktig del av et sunt og bærekraftig kosthold. Jeg kan love at vi skal gjøre vårt for å fremme kostrådene og inspirere nordmenn til å velge fisk og skalldyr enda oftere til både hverdag og fest, sier Chramer.
Løfter frem skalldyr og skjell
I sin anbefaling på sjømat anbefaler helsemyndighetene å velge produkter med høy andel fisk og lite salt.
– Sjømat som skalldyr og skjell kan gjerne inngå i et sunt og variert kosthold, selv om det ikke inngår i mengdeanbefalingen for fisk, sier Linda Granlund.