Lukk

Positivt for rypebestanden i Agder

(AGDER PRESS): Statskog ser en positiv utvikling i rypebestanden i sine jaktområder. Aldri før har konklusjonen vært sikrere. i Agder er rypetettheten svært høy.

lagopus muta, hen, partridge

Foto: Rottonara

Mens fjorårets svake rypetall førte til omfattende stengninger i Sør-Norge, viser årets ferske tall en gledelig utvikling.

– Oppgangen her er både hyggelig og ventet. Dette betyr at vi igjen kan åpne våre jaktområder, sier fagsjef for jakt og fiske i Statskog, Jo Inge Breisjøberget.

Statskog melder om at rypetettheten i Agder er svært høy, mens kyllingproduksjonen for ryper har fått status som middels.

Når det kommer til skogsfugler, er skogsfuglertetthet og kyllingproduksjonen middels.

Rypa var rødlistet i perioden 2015-2021 og regnet som nær truet.

– Bestanden vil ha naturlige svingninger. Dessuten vil naturtap, klimaendringer og andre faktorer kunne sette bestanden under press. En stadig sikrere jaktforvaltning er uansett et viktig bidrag til en livskraftig rypebestand i Norge, og vi skal glede oss over økningen vi nå ser, sier Breisjøberget.

Også for skogsfugl (storfugl/orrfugl) viser tellingene en positiv trend. Oppgangen er tydeligst på Statskogs jaktområder i Trøndelag og Nordland.

– Vi ser høy stamfuglbestand, men noe mer varierende kyllingproduksjon. Tallene tyder på at vi kan slippe til jegere i alle våre skogsfuglområder. Vi må gjøre nærmere analyser av hvilket jakttrykk vi kan tillate i de enkelte områdene, sier Breisjøberget.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top