Lukk

Økning av KI-juks på eksamener

(AGDER PRESS): Det siste året har det vært en kraftig økning i antall studenter som bruker kunstig intelligens (KI) i eksamener. Hittil er 66 studenter tatt for juks.

a close up of a computer screen with a purple background

Foto: Jonathan Kemper

I august 2023 ble tre studenter tatt for juks ved å bruke ChatGPT, men tall fra 17 statlige universiteter viser at 66 studenter er tatt for KI-juks i 2024. Av disse ble 56 utestengt fra studiene, og av disse 42 i to semestre, ifølge Khrono.

– I praksis er det nesten helt umulig å bevise. Vi sitter i saksa. For å få noen felt, krever en dokumentasjon som vi strever fryktelig med å skaffe, sier professor Peter Fjågesund ved Universitet i Sørøst-Norge til nettstedet.

De tre studentene som ble tatt for juks i 2023, var studenter ved NTNU.

Fjågesund mener at universitetene ikke har god nok verktøy til å bevise hva som er juks. Og hvis det skulle skje at en student blir tatt for juks, vil sensorene bli skremt til å si ifra hvis studentene hyrer inn advokat.

Som følge av utviklingen av ChatGPT er det iverksatt retningslinjer for universiteter og høgskoler i landet i forhold til bruk av KI i besvarelser, enten sentralt og/eller lokalt på enhetene.

I 2023 ble det kjent at hver fjerde student bruker ChatGPT for å få innlevert besvarelsene. Det kan bety at hvem som helst kan bli utdannet innenfor det yrket de ønsker å bli utdannet i.

27 prosent av studentene bruker ChatGPT ukentlig eller månedlig, viste tallene i november 2023.

Universitetet i Agder har tidligere uttalt at de bruker kunstig intelligens som hjelpemiddel, men det er under kontrollerte former.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top