Lukk

Situasjonsrapport 14. mai – Utsikter for vårflom 2014

(AGDER PRESS): Det ventes stigende temperatur og økt snøsmelting fra kommende helg i hele landet. Dette vil føre til betydelig vannføringsøkning, først i mindre bekker og elver, etter hvert også i større elver som drenerer snødekte områder.

Utarbeidet av NVEs flomvarslingstjeneste den 14. mai 2014.

Det anbefales at kulverter og stikkrenner i disse områdene holdes åpne slik at vannet kan renne unna, og dermed redusere faren for erosjon, jordskred og lokale oversvømmelser.

Det ventes regn, lokalt kraftige byger, på Øst- og Sørlandet fra starten av kommende uke. Hvis dette slår til, vil det medføre ytterligere vannføringsøkning over helgen. Vi oppfordrer spesielt det lokale beredskapsapparatet om å forberede seg på dette. Værforholdene videre er helt avgjørende for hvordan vårflommen utvikler seg framover. 

Følg med på oppdatert informasjon på www.varsom.no.

Det er fortsatt spesielt store snømengder i de fleste fjellområdene på Østlandet, Telemark og indre Agder. Også i indre strøk av Finnmark, Troms og Nordland er det mer snø enn normalt. Sannsynligheten for stor vårflom er derfor større enn normalt i elver som drenerer disse områdene. Dette gjelder fortsatt også sjøene på Østlandet som drenerer de snørike områdene.

Regulantene og NVEs flomvarslingstjeneste følger situasjonen nøye, og regulantene forhåndstapper magasiner for å få plass til de store snømengdene.

I Trøndelag og mange steder i Nordland er det spesielt lite snø i forhold til normalt, og sannsynligheten for stor vårflom i disse områdene er derfor mindre enn normalt. Dette gjelder også Nord-Vestlandet og store deler av Vestlandet for øvrig, spesielt ytre strøk og lavereliggende områder på indre strøk.

I høyfjellet på Vestlandet er det flere steder normale snøforhold, og noe mer enn normalt enkelte steder. Sannsynligheten for stor vårflom her er omtrent som normalt.

Generelt gjelder at værforholdene under snøsmeltingen er helt avgjørende for hvordan en vårflom utvikler seg. Vi har sett flere eksempler de siste årene på at mye nedbør under snøsmeltingen, kan føre til skadeflom i vassdrag selv om det er lite snø. På den annen side har vi også sett eksempler på at store snømengder ikke har medført større vårflom enn normalt hvis det har kommet lite nedbør og moderat varme i smelteperioden.

Vi viser til oppdatert snørapport på http://www.nve.no/Snorapport for mer informasjon om snømengder, og http://varsom.no for mer informasjon om flom og jordskredfare.

Denne situasjonsrapporten er utarbeidet i samarbeid med regulantene på Østlandet, Telemark og i Agder.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top