Lukk

NCE Eyde er tatt opp blant den norske eliten av næringsklynger

(AGDER PRESS): Godt samspill og fokus på bærekraft gjør Eyde-klyngen i Agder internasjonalt konkurransedyktige. Nå har de blitt belønnet med den prestisjefylte statusen Norwegian Centres of Expertise (NCE) i næringsklyngeprogrammet til Innovasjon Norge, SIVA og Forskningsrådet.

logo Agder Press nyheter verden

Næringsminister Monica Mæland og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner presenterte i dag syv nye norske næringsklynger som nå inngår i det nasjonale klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters. De nye klyngene omfatter både nye næringer og næringer som arbeider med omstilling i retning av mer bærekraftig utvikling. I dette inngår forskning og innovasjon som viktige verktøy for å løse utfordringer og bygge langsiktig kompetanse.

– Vi er svært fornøyde med statusen som NCE, dette muliggjør realisering av vår strategi som teknologisk hub med fokus på bærekraftige konkurransefortrinn, sier Lars Petter Maltby, styreleder i NCE Eyde.

Godt samarbeid
– Kjempegøy og veldig fortjent å høre at Eyde er blant de utvalgte NCE-klyngene, sier Lasse Leirfall, seniorrådgiver Innovasjon Norge Agder. – Denne klyngen jobber systematisk og samarbeider godt. De har satt i gang store utviklingsprosjekter med nye produksjonsmetoder. For å være globalt konkurransedyktige er de helt avhengige av å ha fokus på bærekraftig energi, materialer og kompetanse, sier Leirfall.

Les også:  Over 650 uten strøm i Flekkefjord

NCE Eyde er en klynge som samler prosessindustribedrifter på Sørlandet. Medlemmene produserer spesialiserte produkter til verdensmarkedet og er eid av noen av verdens største globale konserner. Et viktig formål med klyngesamarbeidet er å utvikle mer bærekraftige løsninger som skal komme framtidens generasjoner til gode. Energieffektiv produksjon, miljørettet teknologi, samt lokale resirkulerings- og rensetiltak er viktige arbeidsområder. 

Gir effekt
Flere analyser viser at bedrifter som samarbeider innoverer mer, er mer produktive og har større konkurransekraft. I følge Menon Business Economics gir klyngesatsingen økt verdiskaping. En annen effektanalyse som SSB har utarbeidet viser også at bedrifter som deltar i klyngesamarbeid både har høyere omsetning og sysselsetting sammenlignet med bedrifter som ikke deltar i slikt samarbeid.

Les også:  Stemmen av «Tour de France» har stilnet

– Bedrifter som samarbeider innoverer mer, er mer produktive og har større konkurransekraft. Klyngesamarbeid skaper sterke nærings- og kunnskapsmiljø som igjen utvikler bedrifter som kan konkurrere internasjonalt, sier Mona Skaret, som leder programrådet for Norwegian Innovation Clusters.

Viktig satsing
Både næringsministeren og kommunal- og moderniseringsministeren mener satsingen på utvikling av sterke næringsklynger er viktig for at norsk næringsliv skal møte kommende utfordringer. Regjeringen har i tråd med  budsjettet for 2015 satt av 137 millioner kroner til klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters. Medregnet de nye klyngeprosjektene er det nå 39 aktive klyngeprosjekter som er organisert med støtte og rådgiving fra klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters. Programmet eies og drives i fellesskap av Forskningsrådet, Siva og Innovasjon Norge, og finansieres av Nærings- og fiskeridepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Les også:  Over 2000 uten strøm etter brann

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top