Lukk

3 av 10 bussjåfører opplever trusler på jobb

(AGDER PRESS): Oppsiktsvekkende mange bussjåfører utsettes for trusler, ran og vold på jobb. Det viser en undersøkelse som Yrkestrafikkforbundet nylig har gjennomført.

Yrkestrafikkforbundet (YTF) har i lang tid jobbet for å skape tryggere arbeidsdager for sjåførene. Organisasjonen har presentert en rekke tiltak som vil gjøre jobben til sjåførene tryggere. Alarmknapp direkte til politiet, kameraovervåking og kontaktfrie busser er eksempler på dette.

­Seks bussran i Kristiansund
– Det har vært seks bussran i Kristiansand i 2015, og kun ett er uoppklart. Det var fordi kameraet på bussen var defekt. Bussjåfører med penger i kassa, fører til bussran. Myndighetene bruker de eldre som unnskyldning for å ikke innføre kontaktfri busser. De hevder at eldre ikke klarer å betale med kort. Det er bare tull. Eldre greier å handle med kort på butikken, da greier de også det på bussen. Jeg vil estimere at kontantkjøp på buss har gått ned 80 % siden jeg startet. Teknologien er til stede, det er viljen som mangler, hevder Kjell Holbek, bussjåfør og leder for YTF Vest Agder.

Han er en del av de dystre tallene i den negative statistikken. Han ble selv utsatt for grove trusler på jobb.

Truet på jobb
– Det var sent på kvelden, og jeg kjørte inn på en av bussholdeplassene. En kar kom løpende mot meg, rev opp døren og kom med voldsomme trusler. Han skrek og ba meg komme ut av bussen for å gi meg juling. Han trodde at jeg hadde kjørt fra guttungen hans. Jeg kom meg heldigvis unna, men det som skjedde tok kraftig på, forteller Holbek. Han støtter YTF-kravet om kontantfrie busser, alarmknapp og kamera, og stiller seg uforstående til at det er et problem å innføre dette.

Fylkenes bussanbud
– Så lenge disse kravene ikke hugges i sten, vil bussjåfører alltid være i fare. Myndighetene kan løse dette ved å legge kravene inn i bussanbudene. Tiden er inne for å sette inn faktiske tiltak og ikke dårlige unnskyldninger. Kamera er en del av anbudskravet hos de fleste fylker, men det er bare Finnmark som har tatt steget med å kreve alarmknapp og kontantfrihet i anbudet. Jeg kan ikke forstå at de andre fylkene i Norge ikke har fulgt Finnmarks eksempel. Samferdselsdepartementet satte foten ned for arbeidet med kontantfrie busser. De mente at innføringen vil stride mot finansavtaleloven, som ifølge dem selv krever at kundene skal få betale kontanter på bussen. YTF mener at dette er feil. Vi svarte med at justisdepartementet la til grunn at det ikke er et krav om at man må ha kontantbetaling på alle steder der tjenesten ytes, og at man i vurderingen om lovlighet må se på betalingsløsningene som helhet, sier forbundsleder Svein Furøy i YTF.

Faktaboks: Bussundersøkelse
Resultatet fra medlemsundersøkelsen i YTF viser at 33 % av de spurte har blitt utsatt for vold, ran eller trusler. Hele 89,9 % av disse har opplevd dette flere ganger. I tillegg melder 65 % av de spurte at de kjenner noen som har blitt utsatt for vold eller trusler. Undersøkelsen ble utført i juli 2015. YTF er en fagforening som er tilsluttet YS.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top