– Denne nominasjonen er motiverende for alle som har bidratt til å utvikle et felles kompetansemiljø i NCE Raufoss. Kobling mellom industriell erfaring og FoU-miljøer skaper innovasjoner som er viktig både for eksisterende virksomheter og for gründere, sier Sverre Narvesen, administrerende direktør i Sintef Raufoss Manufacturing.
Tett samarbeid
SINTEF Raufoss Manufactoring er et forskningsselskap eid av SINTEF, SIVA og selskaper i Raufossmiljøet. SRM er fasilitator for det organiserte klyngesamarbeidet i miljøet. SRM har i dag 90 medarbeidere og er engasjert i mer enn 50 samarbeidsbaserte forsknings- og innovasjonsprosjekter, herunder ledelse av to EU-prosjekter. Vestre Toten kommune er vertskommune for SRM og Raufoss-klyngen. Kommunen har siden 2010 hatt omstillingsstatus på grunn av tap av industriarbeidsplasser i kjølevannet av finanskrisen, og har vært en pådriver for utviklingen av klyngen. Den har også vært med på å få de omkringliggende kommunene med i arbeidet.
– Vi er veldig stolte av å bli nominert sammen med Sintef Raufoss-miljøet. Det er viktig for oss i kommunen at vi har et så godt kompetansemiljø som vi har daglig kontakt med. Vi har klart å få til mye. Samhandling mellom næringsliv og det offentlige er viktig, og det skaper resultater når vi drar nytte av hverandres erfaringer, sier ordfører Leif Waarum i Vestre Toten kommune.
Motor for innovasjon
Årets innovasjonsmiljø premieres for langsiktig, målrettet samarbeid om felles utfordringer innenfor innovasjon og verdiskaping.
– Sintef Raufoss Manufacturing er en sterk motor for innovasjon, nyskaping og utvikling av industrimiljøet på Raufoss. Et kompetansemiljø med en unik plassering midt i en internasjonal næringsklynge. Gjennom samarbeidet med Vestre Toten kommune har SRM også vist at verktøy og prosesser utviklet for økt produktivitet i industrien er overførbare og har bærekraftig spredningseffekt både til andre næringer og til offentlig sektor. Potensialet her er stort – og samhandling på tvers av sektorer gir nye muligheter for næringsutvikling og innovasjon. SRM viser vei, sier Torunn Aass Taralrud, direktør for Innovasjon Norge i Oppland.
Det industrielle miljøet på Raufoss har en historie på mer enn 100 år. De siste 15 årene har miljøet bygget opp en sterk innovasjonsevne, basert i stor grad på en felles satsing mellom aktørene i miljøet. SINTEF Raufoss har hatt en avgjørende betydning for utviklingen av samarbeidet og det sterke kunnskapsfundamentet som er etablert for klyngens aktører.
Positiv oppmerksomhet
SINTEF Raufoss og NCE Raufoss har bidratt til å skape en positiv oppmerksomhet om det industrielle miljøet på Innlandet, dette fra et utgangspunkt på 1990-tallet der mange hadde liten tro på miljøets framtid. Klyngen har blant annet hatt et mangeårig engasjement for å øke attraktiviteten som arbeidsplass og karrierested for unge mennesker. I tillegg har de utviklet et eget program for rekruttering av kvinner. De årlige konferansene på Sillongen har utviklet seg til å bli en sentral møteplass for næringslivsledere, politikere og utviklingsaktører.
Belønner verdiskapere
Innovasjon Norge følger bedrifter fra tidlig fase, bidrar med markedskompetanse og deltar i finansiering av utviklingsprosjekter. Når de er klare til å gå ut i verden, står vi til rådighet gjennom våre 38 kontor i utlandet. Ved å benytte seg av våre tjenester internasjonalt, kommer bedriftene raskere til de rette kontaktene.
På Signalkonferansen 3. juni deler Innovasjon Norge også ut priser til Årets gründer, Årets bedrift, Årets innovasjonsmiljø og Årets verdiskaper. Prisvinnerne er eksempler på aktører som klarer å møte nye utfordringer på områder av avgjørende betydning for Norges fremtid.
Årets gründer
Green Tech Marine fra Vest-Agder
Nordic Nanovector fra Oslo
Secure-NOK fra Rogaland
Årets bedrift
Aptomar fra Trondheim
Coldwater Prawns fra Møre og Romsdal
Rock Pocket fra Vestfold
Årets innovasjonsmiljø
Sintef Raufoss Manufacturing og Vestre Toten kommune fra Oppland
VinterTroms
Ålesund kunnskapspark fra Møre og Romsdal
Årets verdiskaper
Hedersprisen utnevnes på Signalkonferansen