Lukk

Næringsministeren åpnet ny norsk fabrikk i Vietnam

(AGDER PRESS): Statsråd Monica Mæland åpnet i dag norske Vinomarines nye fabrikk i Hai Phong, nord i Vietnam.

– Det er veldig bra at norske maritime bedrifter posisjonerer seg og satser på markedene her i Asia, sa Mæland da hun klippet snoren for den nye fabrikken.

Anlegget er resultatet av mange års innsats fra eierne og Innovasjon Norge.

Bak Vinomarine står de tre norske bedriftene IMS fra Risør i Vest-Agder, Jets og Libra som begge er fra Hareid i Møre og Romsdal. Alle er viktige leverandører til maritim industri i Norge og på verdensmarkedet. IMS og Libra utvikler og produserer ulike varianter av dører og luker til fartøy, mens Jets produserer vakumtoalettsystemer og renseanlegg.

Satsing i Vietnam – verdiskaping hjemme

Styreleder i Vinomarine Arne Lillebø, forteller at satsingen i Vietnam er avgjørende for å sikre at selskapene er konkurransedyktige, særlig i det sterkt voksende asiatiske skipsbyggingsmarkedet. – Vår nye produksjon i Vietnam sikrer framtiden også for de norske delene av selskapene, sier han. – Gjennom det arbeidet vi gjør i Vietnam er vi nær de viktigste markedene og konkurransedyktige på både pris og kvalitet. Det gir økt verdiskaping også i Norge.

Viktig støtte fra Innovasjon Norge

De tre selskapene som står bak Vinomarine har samarbeidet med Innovasjon Norge i sine fylker over lang tid. Dermed var det naturlig for dem å bruke Innovasjon Norges kontor i Hanoi som en kilde til kunnskap om hvordan man driver forretning i Vietnam og for å få riktige lokale kontakter. Allerede i 2008 begynte arbeidet, blant annet med lokalisering og å finne en egnet tomt for fabrikken.

– Skal norske selskaper opprettholde sin posisjon som foretrukne leverandører av innovativt og nyskapende skipsutstyr må de også være tilstede der det skjer. Den maritime sektoren i Vietnam er i sterk vekst. Den norske maritime klyngen samarbeider der de kan og konkurrer når de må. Denne fabrikken er et godt eksempel på det, sier næringsminister Monica Mæland. – Det er veldig bra at norske maritime bedrifter posisjonerer seg og satser på markedene her i Asia. Det vil også føre til verdiskaping hjemme i Norge. Samtidig må norske bedrifter i utlandet ta samfunnsansvar, sier Mæland.

Ole Henæs leder Innovasjon Norges kontor i Hanoi. Han har fulgt Vinomarine gjennom det siste året, og er svært fornøyd med det selskapet har fått til. – Vietnam er et land der selskapene møter mange utfordringer, men hvor det er mulig å få oppnå veldig gode resultater når en gjør ting riktig. Vi har stor tro på den løsningen Vinomarine har valgt, med samarbeid mellom flere norske selskaper og topp moderne produksjon i et land der kostnadene er lavere. Vi gratulerer Vinomarine med den nye fabrikken, avslutter Henæs.

Faktaboks Vietnam:

  • Politisk system: Ettparti-republikk
  • Folketall: 88,8 millioner
  • Norsk eksport til Vietnam i 2013: 1,6 milliarder kroner
  • Norsk import fra Vietnam i 2013: 2,1 milliarder kroner
  • Vietnam har kraftig økonomisk vekst, i 2013 økte brutto nasjonalprodukt med 5,45 %.
  • De viktigste norske eksportvarene til Vietnam er: Fisk og sjømat, industrimaskiner og utstyr, kjemiske produkter. De viktigste norske importvarene fra Vietnam er: Fottøy, klær og «andre transportmidler»
  • Innovasjon Norge har hatt kontor i Hanoi i siden 2006 og jobber med en rekke norske bedrifter som har virksomhet der. Blant dem er EWOS, Pharmaq, VARD,Vinomarine og Rolls-Royce.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top