– At det var en viss nedgang i markedet for innleie fra bemanningsbransjen hadde vi regnet med, sier fagsjef for Bemanningsbransjen i NHO Service, Even Hagelien.
– Dette året har vært preget av omstillinger i forbindelse med innføring av nye rettigheter for utleide medarbeidere, og da særlig likebehandlingsprinsippet som bransjen gav sin støtte til. At likebehandlingsprinsippet ble innført er en styrke for seriøse bemanningsbedrifter men skapte selvsagt en del utfordringer i kortere perspektiv. Vi ser en vekst i omsetning på ca 2% samtidig som volumet i solgte timer gikk ned, noe som indikerer prisstigning. – Vi har i denne forbindelse beregnet den gjennomsnittlige prisstigningen som følge av det nye regelverket til å ligge på ca 5%. Videre har det vedtatte regelverket skapt en del administrative utfordringer som har ført til ekstraarbeid for bemanningsbedriftene. – Alt i alt mener jeg at bedriftene har gjort en heroisk innsats i å omstille seg i forhold til det nye systemet, sier Hagelien.
– Når vi ser at nedgangen øker gjennom året må nok dette tilskrives en viss avkjøling av norsk økonomi og noe usikkerhet i arbeidsmarkedet, sier han. Bemanningsbransjens utvikling vil alltid være tett knyttet til konjunkturutviklingen; vekst i gode tider og nedgang når det butter i mot.
Aktiviteten i bemanningsbransjen er tett knyttet til konjunkturutviklingen og det kan se ut som prosentandelen av årsverk i Norge som ytes gjennom bransjen holder seg ganske jevnt rundt 1 % på tross av svingningene i solgte timer og omsetning. Dette viser at det er en samvariasjon mellom antall årsverk som ytes totalt i Norge og størrelsen på bemanningsbransjen.
I løpet av 2013 har man på landsbasis sett store variasjoner. Særlig krevende har markedet vært på Sørlandet og i Hordaland. Men også viktige fylker som Oslo og Akershus har opplevd til dels betydelig nedgang. Samtidig er det en positiv utvikling i Nord-Norge. I fjerde kvartal var det størst nedgang i Vest-Agder (-20,8%), men det er også kraftig nedgang i Telemark (-16,3%), Hordaland (-15,2%) og Nord-Trøndelag (-15%). Av landets 19 fylker ver det nedgang i 11. Det er samtidig verdt å trekke frem en vekst på hele 34% i Troms. Andre fylker med positiv utvikling er Finnmark (+19,9%), Nordland (+17,6%) og Sogn og Fjordane (+8,9%).
Den mest positive utviklingen i fjerde kvartal var innen tekniske tjenester med pluss 11,3%. Helse og omsorg økte med 9,4%. Av de store fagområdene hadde blant annet IT en nedgang på 14,4% og både logistikk/transport og bygg & anlegg hadde en svikt på over 10%, sier Hagelien.
For året som helhet økte antall solgte timer innen både helse og omsorg samt oppvekst og utdanning med rundt 20 prosent. Handel hadde den mest negative utviklingen (minus 22 prosent) fulgt av it (minus 7,3 prosent) og bygg & anlegg (minus 4,3 prosent).
Vi ser at yrkesområdene med positiv utvikling er de som i minst grad er utsatt for konjunktursvingninger. De områder med størst nedgang er områder som er konjunkturutsatt og hvor prisene har økt mest som følge av det nye regelverket. Bemanningsbransjen merker for eksempel godt at det nå er mindre aktivitet innen bygg.
På noen områder merker man at kunder ser hen til andre måter å løse sine fleksibilitetsutfordringer enn å leie inn personell som følge av dert nye regelverket. Et eksempel på dette er IT hvor man ser en økt grad av outsourcing på bekostning av innleie.
2013 ble, som forutsett, et krevende år for bransjen sett i forhold til året før. Imidlertid er det verdt å merke seg at 2012 var meget godt og at nedgangen bare førte bransjen tilbake på 2011 nivå – et nivå som bransjen da opplevde positivt. Når priser stiger er det naturlig at det skjer innstramming i markedet. Vi håper imidlertid at kundene har forståelse for, og i fremtiden vil forholde seg til, at ansatte i bemanningsbransjen vil ha lønns- og arbeidsvilkår på nivå med ansatte i resten av norsk arbeidsliv.
Ser man til andre land i Europa som innførte liknende reformer for noen år siden, f.eks. Sverige og Nederland, ser vi at etterspørselen etter bemanningstjenester er kommet opp på et betydelig høyere nivå enn i Norge. Dette viser at bemanningsbransjen er viktig både som inngangsport til arbeidslivet og som leverandør av fleksibilitet som sikrer tryggere arbeidsplasser.
I lys av utviklingen gjennom året og avkjølingen av norsk økonomi, ikke minst innen bygg, legger vi til grunn at man heller ikke i 2014 vil se vekst i bemanningsbransjen. Her er det imidlertid grunn til å tro at hovedgrunnen til dette er konjunkturutviklingen og ikke det nye regelverket for innleie.