Lukk

SALT er årets gründerkvinner i Nord

(AGDER PRESS): Kjersti Eline Tønnessen Busch og Kriss Rokkan Iversen i SALT Lofoten AS gikk av med seieren i den regionale finalen i Nord-Norge i «Årets gründerkvinne 2014». Damene vinner 50 000 kroner og går videre til den nasjonale finalen i Oslo 18. november.

Begge vinnerne har doktorgrad, Kriss i marin systemøkologi og Kjersti i akvakultur. De studerte sammen i Tromsø, og startet SALT i 2010 – «for å bidra til kystens utvikling der ressursene finnes og verdiskapingen faktisk skjer». Selskapet leverer tjenester innenfor forskning, rådgivning og formidling knyttet til havet og kysten.

Nå har selskapet seks ansatte, der de fire andre har mastergrader innen bioteknologi, statsvitenskap, entreprenørskap/innovasjonsledelse og sosialantropologi. Tre av disse er tilbakeflyttere, og en er tilflytter. Slik bidrar selskapet med viktige kompetansearbeidsplasser i Lofoten. Gründerne er selv majoritetseiere i selskapet.

Formidlingsaktiviteten i selskapet er trolig den mest innovative delen av det de driver med. Gründerne ønsker å formidle forskningsbasert kunnskap til et bredt publikum, og produktene de utvikler vurderes å være nyskapende og grenseoverskridende. Markedet for disse kommersielle kunnskapsopplevelsene er primært arrangører av kurs og arrangementer, samt reiselivsaktører.

– Å bli utpekt som «Årets gründerkvinner i Nord-Norge» er en stor ære, sier Kriss. For oss og SALT er tildelingen et håndfast bevis på at vår kunnskapsbaserte forretningsidé har betydelig innovasjonshøyde, som inspirerer til videre arbeid med å hente inn og spre kunnskap om havet, de marine ressursene og kystnæringene. 

– SALT har i 2014 rettet blikket utover landegrensene, og tar sikte på å tilby kunnskapstjenester internasjonalt, med Japan som første markedsåpning, forteller Kjersti. I dette perspektivet er utmerkelsen som «Årets gründerkvinner i Nord-Norge» stor betydning for oss. Den gir oss selvtillit og tro på at SALT har den innovasjonsgraden som kreves for å ta steget ut i det internasjonale markedet! 

Rollemodeller for andre gründer
Årets gründerkvinne er en pris som gis til en dyktig gründerkvinne med vekstambisjoner. Hovedmålet med prisen er å løfte frem gode rollemodeller for å stimulere flere kvinner til vekstgründerskap. I vurderingen blir det lagt vekt på at ideen er innovativ og nyskapende. For å løfte frem lokale rollemodeller, blir det i år avholdt regionale kåringer i seks regioner. Kjersti og Kriss møter dermed de beste gründerkvinnene fra hele landet i den nasjonale finalen.

– Gründerne fremstår som svært kunnskapsrike, uredde, ambisiøse og har et brennende engasjement for utviklingen langs kysten, sa Karsten Nestvold, direktør for Innovasjon Norge Nordland, da han overrakte prisen. – Kjersti og Kriss er synlige i det de foretar seg både gjennom media og gjennom de oppdrag de påtar seg. De fremstår som gode rollemodeller både som kvinnelige gründere og for å være utradisjonelle i måten de formidler sin kunnskap på.

– SALT har gjort utradisjonelle veivalg fra sin lokalisering i Lofoten, og det er kanskje årsaken til at vi gjennom tittelen «Årets gründerkvinner i Nord-Norge» utpekes som rollemodeller for andre kvinnelige gründere i landsdelen, sier Kriss. Vi håper våre hårete mål og internasjonale ambisjoner vil gi andre kvinnelige gründere inspirasjon og mot til å tenke stort og gi jernet! 

Den 28. oktober reiser Kjersti og Kriss til i Oslo for å presentere ideen sin for en jury som ledes av Innovasjon Norges administrerende direktør, Anita Krohn Traaseth. Juryen består av en gründer og representanter fra DNB og Nærings- og fiskeridepartementet. I finalen den 18. november kjemper gründerne om heder, ære, hovedprisen på 500 000 kroner og en profesjonell mentor.

De seks regionene er:
Nord: Finnmark, Troms og Nordland
Midt: Nord- og Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal
Vest: Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland
Sør: Vest- og Aust-Agder, Telemark
Øst: Vestfold, Buskerud, Oslo, Akershus og Østfold
Innlandet: Hedmark og Oppland

Årets gründerkvinne er en del av Innovasjon Norges nasjonale kvinne- og entreprenørskapssatsing. Prisen er et samarbeid mellom Nærings- og fiskeridepartementet og Innovasjon Norge, og deles ut for sjette gang i år.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top