Lukk

EU anerkjenner ikke Maduro som president

(AGDER PRESS): Det har stormet rundt Venezuelas president NIcolas Maduro etter at han stjal valget. Nå har EU besluttet å ikke anerkjenne seieren til den sittende presidenten.

blue flag on top of building during daytime

Foto: Christian Lue

– Valgresultatet kan ikke anerkjennes. Ethvert forsøk på å forsinke den fullstendige offentliggjøringen av de offisielle utskriftene av avstemningen fører bare til ytterligere tvil rundt troverdigheten, står det i uttalelsen, sitert av NTB.

Det skjer etter at sju latinamerikanske land skrev i et felles brev, hvor de krevde at myndighetene måtte offentliggjøre valgresultatet. Det medførte at Venezuela kalte hjem diplomater fra Argentina, Costa Rica, Peru, Panama, Chile, Uruguay og Den dominikanske republikk.

Nicolas Maduro mente på sin side at han vant valget med et soleklar valgresultat med 51,2 prosent. Demonstrantene mener at Maduro stjal valget og hevder at opposisjonspolitikeren Edmundo González fikk 70 prosent av stemmene.

Etter loven skal utskriftene fra de elektroniske stemmemaskinene offentliggjøres, men myndighetene nekter å offentliggjøre resultatene. Dette har ført til store protester i hovedstaden Caracas.

I følge en grundig gjennomgåing av valgresultatet som nyhetsbyrået AP har gjennomført, viser tallene noe helt annet enn det Maduro hevder. Rundt 24.000 utskrifter som er hentet fra rundt 79 prosent av stemmemaskinene, viser at Maduro tapte valget med stor margin.

Nyhetsbyrået skriver at González fikk 6,89 millioner stemmer, mens Maduro fikk 3,13 millioner.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top