Lukk

Ny rapport avslører nordmenns tacovarianter

(AGDER PRESS): En ny rapport fra HelloFresh viser at nordmenn også utforsker nye varianter og eksperimenterer med ulike smaker og ingredienser for å skape spennende versjoner av denne populære retten. Rapporten avslører nordmenns tacovaner.

green vegetable on brown soil

Foto: Jeswin Thomas

Rapporten «Norge til bords» gir også innsikt i nordmenns matvaner, hvordan vi forholder oss til maten vi spiser, hvordan rettene våre stadig utvikler seg, og hvilke trender som kan dominere fremtiden.

Ekstremt populær

Taco er en av favorittrettene til nordmenn.

1 av 5 oppgir at dette er deres middagsfavoritt, så det er ikke uten grunn at «Tacofredag» har blitt et godt etablert begrep her til lands. Rapporten avdekker at over 30 prosent oppgir at de ønsker taco til middag i løpet av uken.

Annechen B. Bugge, sosiolog og forsker ved OsloMet med spesialfelt innen forbrukeradferd og norske matvaner, har sin klare oppfatning av tacoens rolle på de norske middagsbordene:

– Forløperen til taco var den meksikanske gryteretten som kom inn på 80-tallet. Helgen var da hvor man skulle kose seg og en anledning til å prøve ut nye retter. I min oppvekst var det nok mer vanlig med lørdagskveldskos og hjemmelaget lørdagspizza med kjøttdeig. Dette har blitt erstattet av fredagskos og taco, særlig blant barnefamilier.

tacos, meat, food
Foto: MacourtMediaSolutions

Tacoens allsidighet

– Tacoen er drømmemåltidet for de kresne. Det er et måltid der du kan plukke selv hva du ønsker. Du kan spise kjøtt, ikke kjøtt, eller spise melkeprodukter. Du kan tilpasse måltidet til dine preferanser. Dette er også mange ting som gjør at taco er veldig populært, fortsetter Annechen.

Et stykke unna Mexico

Tacoen har blitt så norsk at Norsk språkråd har tatt opp til vurdering om taco også skal kunne skrives med k, altså tako. Det vil kanskje ta litt tid å venne seg til den nye skrivemåten, men vi har for lengst adoptert matretten som, i norsk variant med Jarlsberg og rømme, ligger et stykke unna den meksikanske originalen. Tall fra HelloFresh viser at flere eksperimenterer med retten og ønsker taco med en twist.

– Det som er interessant er at kundene våre virkelig har fått øynene opp for nye varianter. I 2023 var de asiatiske alternativene spesielt populære, blant annet vietnamesisk og japansk taco. Det er gledelig at vi kan legge til rette for at folk prøver noe nytt og utfordrer smaksløkene sine, sier Sofia Fattori, kulinarisk ansvarlig i HelloFresh.

Verdien av felles måltid

Tacoens popularitet og den sosiale måten å spise sammen på gjør at det er nettopp denne middagen familie og venner samles rundt. Ifølge Folkehelseinstituttet er felles måltider viktige ikke bare for næringsinntaket, men også for psykisk helse og trivsel. Det handler om hvordan og med hvem vi spiser.

Felles måltider kan forbedre livsglede og har både historisk, kulturell og sosial betydning. De er også assosiert med sunnere matvaner og bedre helse, spesielt blant ungdom.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top