Gjennom perioden har selskapet arbeidet med ytterligere forbedringer i kjernevirksomheten for å komme tilbake til god lønnsomhet og stabil drift.
– Dette arbeidet fortsetter utover i tredje kvartal, i tett samarbeid med selskapets styre. Vi har nå god kontroll på kostnadssiden og fin inntektsvekst, men vi har et stykke igjen før vi er rustet for fremtiden, sier CEO i Kredinor, Rolf Eek-Johansen – og legger til:
– Det er likevel tilfredsstillende å se det første kvartalet siden fusjonen i 2022 med pluss på bunnlinjen.
Nøkkeltall for andre kvartal:
En av årsakene til fremgangen på inntektssiden, er at den viktige indikatoren collection performance fortsatt er god. Den var på 106,2 % i andre kvartal 2024, mot 96,3 i andre kvartal 2023 (105,1 % i første kvartal 2024). Porteføljer ble skrevet opp med MNOK 19,1, og Kredinor ser også vekst innen forretningsområdet CMS.
– Totale inntekter var MNOK 406,5 (MNOK 335,2 i andre kvartal 2023)
– EBITDA på MNOK 128,6 (MNOK 60,7 i andre kvartal 2023)
– Kontant EBITDA var MNOK 318,8 (MNOK 353 i andre kvartal 2023)
– EBT på MNOK 1,7 (MNOK – 54,1 i andre kvartal 2023)
Eierfordelingen i Kredinor ble endelig avklart i andre kvartal, med Sparebank 1 Gruppens andel på 68,64 % og Kredinorstiftelsen med 31,36 %. Dette betyr også at alle forpliktelser i det ansvarlige lånet er innfridd og lånet er avsluttet.
Investeringer
Den 11. april 2024, helt i starten av andre kvartal, signerte Kredinor sin første Capital light-avtale, og begynte med det å realisere gruppens Capital light-strategi. Avtalen om verdipapirisering av en NPL-portefølje (Non Performing Loans) i Sverige har et bruttovolum på omtrent 700 MSEK.
– Gjennom dette kvartalet har vi ytterligere forsterket vår investeringskapasitet og er nå i markedet for å kunne investere i flere porteføljer, sier Rolf Eek-Johansen.
– Dette betyr også at vi har tilfredsstillende buffer til våre lånevilkår, sier Bjørn Ove Ottosen, CFO i Kredinor.
Vurdering av Kan AS
I tråd med selskapets strategi med fornyet fokus på kjernevirksomhet, vurderer Kredinor å åpne opp for strukturelle endringer i datterselskapet Kan AS. Kan er en digital økonomi-rådgivningstjeneste som kjøpes av bedrifter for å tilby deres ansatte.
– Vi har utviklet en god tjeneste som allerede hjelper mange privatpersoner med å få kontroll på sin økonomi. Men fordi den favner videre enn vår definerte kjernevirksomhet, er det bra å åpne opp for et bredere perspektiv for å utvikle tjenesten best mulig. Arbeidet med dette fortsetter i tredje kvartal, sier Eek-Johansen.
En viktig samfunnsrolle
Kredinor fortsetter arbeidet med digitalisering, kostnadskutt og en helhetlig gjennomgang av selskapet for å kunne jobbe mer effektivt tilpasset dagens marked.
– I forbindelse med dette er det viktig for oss å få frem den viktige samfunnsrollen Kredinor og andre fullservice inkassoselskaper har. Vi bidrar til god likviditet i næringslivet og gjennom det trygghet for arbeidsplasser, og vi bidrar til finansiell stabilitet gjennom våre porteføljekjøp, for å nevne noe, sier CEO Rolf Eek-Johansen.
– Sammen med aktører som vår bransjeorganisasjon Finans Norge, inviterer vi til dialog med politikere og andre beslutningstakere fremover for å skape en større bevissthet rundt dette.