Lukk

Flom i pinsehelgen?

(AGDER PRESS): Det er meldt vedvarende varmt vær i Sør-Norge de nærmeste dagene. Dette vil føre til kraftig snøsmelting og flom i vassdrag hvor det fortsatt ligger mye snø.

logo Agder Press nyheter verden

Dette kan koste dyrt for både kommuner og enkeltpersoner. KLP Skadeforsikring mener det finnes tiltak både for kommuner og privatpersoner som vil sikre verdiene bedre mot flom.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) varsler flom. Bakgrunnen for flomvarselet er at det er meldt vedvarende varmt vær i Sør-Norge de nærmeste dagene. Dette vil ifølge NVE føre til kraftig snøsmelting og vannføringsøkning i vassdrag hvor det fortsatt ligger mye snø, det vil si i fjellområdene fra nord i Agder til sør i Sør-Trøndelag.

I Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal ventes vannføringer opp mot 10-årsflom. Her er det de store vassdragene som er mest utsatt. I resten av varslingsområdet ventes vannføringer opp mot 5-årsflom. Vannføringen ventes å kulminere i løpet av lørdag – mandag. På Sørlandet og Østlandet ventes ikke flomvannføringer i nedre deler av de større vassdragene.

– Vi har de siste årene sett at store mengder nedbør, flom, skred og storflom fører til økt risiko for skader på bygninger, veinett, jernbanelinjer og kraftnett. Og det koster dyrt – både for kommunene og enkeltpersoner, sier avdelingsleder i KLP Skadeforsikring, Lars Wiig.

Ifølge Wiig har kommunene blitt flinke til å følge opp den statlige kartleggingen av ras-  og flomutsatte områder. Han understreker at kommunene ikke kan unngå flomproblemer, men må bli enda bedre til å tenke flom når de planlegger nye bygg, broer og så videre.

Les også:  Røde Kors advarer norske turgåere

 – I tillegg er det mye å hente på å bytte gamle avløpsrør. Underdimensjonerte rør fører til at kloakk kan komme inn i boliger. Tette rør er særlig vanlig i fortettede eller utbygde boligstrøk fordi avløpsnettet ikke er beregnet for dagens bygningsmasse, sier Lars Wiig.

Han har også noen gode råd før flommen rammer boligen din:

– Tenk gjennom plassering av gjenstander og utstyr i kjeller og første etasje. Vann kan lett trenge opp i enkelte materialer. Gjenstander som er plassert på gulvet, vil bli ødelagt først. Mange forsikringsvilkår har en bestemmelse om at gjenstander skal være plassert minst 10 cm over gulvet, sier Wiig.

Les også:  Flere husstander i Lindesnes uten strøm

– Og til deg som har campingvogn stående i flomutsatte områder: Husk å følge med på flomvarsler, og flytt campingvognen bort fra fareområdet. Dersom campingvognen står langt fra bostedsadressen din, bør du ha en avtale med noen som bor i nærheten, slik at de kan hjelpe deg med å få flyttet den, råder Lars Wiig i KLP Skadeforsikring.

Førstehjelp ved flomskader:

  1. Ta ut sikringer for elektrisk anlegg for den etasjen som har vært oversvømt.
  2. Tøm bygningen for vann som ikke har rent ut.
  3. Riv ut gulvbelegg og tepper og lagre dette på eiendommen.
  4. Ta ut eller åpne vinduer i kjeller, og fest netting over vinduet med lekter som spikres for forsvarlig tetting. La innvendige dører stå åpne.
  5. Om du er hjemme, åpne i tillegg ytterdører i kjeller og evt. ytterdører og vinduer i skadet boligetasje. Dette fremskynder tørking.
  6. Sett opp vifter i skadet etasje for å forsterke luftsirkulasjonen.
  7. Rydd slam etc. og rengjør.
  8. Kontrollér avløp hvis bygningen tas i bruk.
  9. Har kjeller oppfôret gulvkonstruksjon av tre – og denne har vært oversvømmet – vurdér først uttørking før eventuell riving.
  10. Varmtvannsbereder og elektrisk anlegg som har stått under vann, må ikke tas i bruk før utstyret er kontrollert av elektriker.
  11. Bygninger som står i fare for å «flyte opp» må forankres, evt. må kjeller fylles med vann.
Les også:  Mann varetektsfengslet for tyveri

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top