et er Anne Beathe Tvinnereim, statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet, og Jeanette Moen, statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet, som utpeker de sju regionale næringsklyngene som nye hovedprosjekter i Arena-programmet.
De seks nye Arena prosjektene er:
· BioTech North, Troms
· Mineralklynge Nord, Nord-Norge
· Next Media, Trøndelag
· iKuben, Møre og Romsdal
· Arena Digin, Agder
· Electric Mobility Norway, Buskerud
· Arena Heidner, Hedmark
Viktig satsing
– Skal vi lykkes med å utvikle et næringsliv som er verdiskapende og konkurransedyktig i framtida, må vi legge sterk vekt på å utvikle robuste og livskraftige klynger. Erfaringer vi hittil har gjort oss viser at klyngeutvikling er et effektivt virkemiddel. Her er Arena- og NCE-programmene de viktigste redskapene, sier Gunn Ovesen, administrerende direktør i Innovasjon Norge.
Hun framhever at alle regioner i Norge trenger sterke næringsmiljø med vekstkraftige bedrifter.
Økt internasjonalisering
Bedrifter må delta på den internasjonale konkurransearenaen for å kunne overleve i framtida. Mulighetene er ofte større når bedriftene samarbeider i klynger og nettverk om innovasjon, kompetanseutvikling og internasjonalisering.
– Arena-programmet kan stimulere og bidra til å videreutvikle et konstruktivt samarbeid. De sju nye Arena-prosjektene er spennende og nyskapende klynger, og de har et stort potensial for vekst og utvikling, sier Ovesen.
Finansiell og faglig støtte
Arenaprogrammet tilbyr både finansiell og faglig støtte til langsiktig utvikling av regionale næringsmiljø. Formålet er å stimulere til økt innovasjon basert på samarbeid mellom bedrifter, FoU og utdanningsmiljø og offentlige utviklingsaktører.
Arena-programmet er et velfungerende klyngeprogram som gjennomføres på en effektiv og resultatorientert måte. En ekstern evaluering gjort av Menon/NIFU i 2011 har gitt programmet svært god omtale.
Arena-programmet eies av Innovasjon Norge, Norges forskningsråd og SIVA. Innovasjon Norge er hovedansvarlig for gjennomføringen av programmet.