Lukk

Dammer som kulturminner i Aust-Agder

(AGDER PRESS): For første gang i Norge er det gjort en samlet, nasjonal vurdering av dammer som kulturminner og utvalget presenteres nå i bokform. Rapporten peker ut 95 dammer med bevaringsverdi og spesiell historisk verdi i et nasjonalt perspektiv.

Aust-Agder er representert med 5 dammer, og under følger en kort presentasjon hver dam:

  • Storvatn (Storvassdammen) var verdens største damkonstruksjon i volum da den sto ferdig i 1987. Den er fortsatt Norges største i volum, og representerer landets største vannkraftutbygging, og er slik sett et vannkrafthistorisk høydepunkt.
  • Kaldvellstemmen representerer både tradisjonell og tidlig moderne utnyttelse av elver. Området har store natur- og kulturverdier knyttet til seg. Det er spesielt omfanget av flere eldre vassdragsanlegg i elva og det helhetlige miljøet som gir Kaldvellstemmen høy verdi som kulturminne.
  • Ingerdammen forteller om hvilke behov båt- og skipsbygging har hatt i sin drift, og nærområdet er rikt på skipsverfthistorie. I en enda større sammenheng inngår dammen i historien om skipsbygging og skipsfart i Grimstad by.
  • Haugsjå representerer tidlig storstilt dambygging og er en viktig del av det kraftverkhistoriske miljøet Bøylefoss. Den inngår også i historien om en av de største industribyggerne i norsk historie, Sam Eyde. Kraftverket ble i 2006 utpekt som et nasjonalt bevaringsverdig kulturminne i NVEs temaplan Kulturminner i norsk kraftproduksjon.
  • Hammerdammen (Næs Jernverk) er i sin konstruksjon unik i Norge, i tillegg er det en sjeldent høy damkonstruksjon i tre. Næs Jernverk er ett av 11 prioriterte kulturmiljøer på Riksantikvarens liste over tekniske og industrielle kulturminner. Disse forhold bidrar sterkt til at dammen har meget høy kulturhistorisk verdi.

-I prosjektet Dammer som kulturminner ønsker vi at det tradisjonelle perspektivet på dammer kan utvides. En dam er ofte selve forutsetningen for en virksomhet, i denne sammenheng et større kulturmiljø, men dammen er gjerne plassert i kulissene. Det er derfor viktig å fremheve dammens rolle og funksjon for ulike typer virksomheter, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud.

”Dammer som kulturminner” er sluttrapporten på Norges vassdrags- og energidirektorats (NVEs) arbeid med å kartlegge og vurdere dammer ut fra kulturhistoriske verdier, og er den siste av fire temaplaner som også inkluderer kraftverk, -ledninger og trafostasjoner. Temaplanene danner grunnlaget for det videre arbeidet med NVEs kulturminneplan.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top