Resultater fra fjorårets kontroller viser at det er behov for slike kontroller mot bransjen.
– Vi finner dessverre fortsatt for mye feil i bransjen. Vi vil derfor også i år kontrollere serverings- og utelivsbransjen inn i julebordsesongen. I den anledning vil jeg oppfordre serveringssteder til å ha orden på blant annet personallister og kassaapparat samt at de har betalt skatter og avgifter innen frist. Sørg for å ha alt i orden, så blir vårt besøk kortvarig, oppfordrer skattekrimsjef Erik Nilsen i Skatteetaten.
I kontrollene vil det blant annet bli fulgt opp at personallister er riktig ført og at alt av salg er slått inn på kassen. I tillegg kan serveringssteder som er skyldig skatt og avgift få besøk av innkrevingsmedarbeidere, som vil starte en prosess for å sikre innbetaling av utestående beløp.
– De aller fleste følger regelverket. Vi er opptatt av å sikre like konkurransevilkår i bransjen, og at det skal få konsekvenser å ikke følge regelverket, sier Nilsen.
På en del av kontrollene vil Skatteetatens skattepatrulje samarbeide med de lokale a-krimsentrene, der Arbeidstilsynet, Nav, politiet og Skatteetaten jobber sammen for å bekjempe arbeidslivskriminalitet.
– Vi vet at der vi finner brudd på regelverk knyttet til skatt og avgift begås det også ofte brudd på andre etaters regelverk, eksempelvis knyttet til lønns- og arbeidsvilkår og trygdesvindel. For å redusere belastningen for næringslivet i en hektisk periode samarbeider vi med a-krimsentrene der det er naturlig, forklarer skattekrimsjef Erik Nilsen.
Skatteetaten er også i dialog med lokale bevillingsmyndigheter både før og etter kontrollene. Virksomheter med grove brudd på skatte- avgifts- og regnskapslovgivningen kan risikere at skjenkebevillingen blir inndratt av kommunale myndigheter.