Årets brødundersøkelse fra Opplysningskontoret for brød og korn viser at 16 prosent av nordmenn sier de har begynt å bruke mer bygg det siste året. Flere oppgir at de liker smaken, vet hva bygg kan brukes til – og synes det er enkelt å bruke bygg i stedet for ris.
– Det er gledelig å se at bygg er på vei inn som en naturlig ingrediens i norske kjøkken. Spiser du norsk korn, bidrar du til mer enn egen matglede – du støtter opp om norsk matproduksjon og en helnorsk verdikjede, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Undersøkelsen, som er gjort av Opinion, viser også at stadig flere ser bygg som en bærekraftig råvare som bør produseres i Norge. 32 prosent er helt enige i at bygg egner seg godt for norsk produksjon, opp fra 24 prosent i fjor.
I 2024 økte kornavlingene med 40 prosent høyere enn året før, noe som tydet på at 2023 var det svakeste året.
Fjorårets rapport om tilgangen på norsk korn fra markedsregulator Felleskjøpet Agri, viste dermed en lavere totalproduksjon enn forventet. Forventet avling av korn og proteinvekster ble nedjustert med 4 200 tonn sammenliknet med prognosen i september.
Med en solid kornavling har stadig flere nordmenn begynt å legge om kostholdet, og spiser mer korn som aldri før.