Lukk

Overtredelsesgebyr til Agder Energi Nett AS

(AGDER PRESS): NVE ilegger Agder Energi Nett AS overtredelsgebyr på 500 000 kroner for brudd på forskrift om måling og avregning. Gebyret er ilagt på grunn av manglende rutiner for nøytral behandling av kunder som henvender seg til nettselskapet.

Bakgrunnen for saken er en klage fra NorgesEnergi som mener at nettselskapet har brutt plikten til nøytral opptreden blant annet ved at kraftomsetningsselskapet i samme konsern har hatt tilgang til informasjon om nye kundeforhold. Tilgangen til informasjon er også brukt til å vinne tidligere kunder tilbake etter leverandørbytter.

Agder Energi Nett ble allerede i 2004 pålagt å endre sine rutiner med grunnlag i tilsvarende forhold.

NVE peker i sin vurdering på at Agder Energi Nett ikke har hatt tilstrekkelige rutiner for å håndtere kundehenvendelser. At nettkunder som ringer til nettselskapet ved en feil settes over til kraftomsetningsselskapets kundesenter, er ikke i seg selv et brudd på plikten til å opptre nøytralt.

Det er den måten informasjonen i etterkant er blitt håndtert på som er grunnlaget for vurderingen i forhold til nøytralitetsplikten. Selskapet er derfor ansvarlig for at kundehenvendelser er blitt brukt av konsernets kraftomsetningsselskap på en måte som klart er diskriminerende i forhold til andre kraftleverandører.

NVE har lagt vekt på at overtredelsen gjelder brudd på regler som har som formål å hindre at nettselskapene utnytter sin markedsmessige monopolstilling til å oppnå konkurransefortrinn for utvalgte kraftleverandører.

Agder Energi Nett burde ha hindret overtredelsen ved å innskjerpe sitt nøytralitetsprogram når det gjelder å håndtere kundehenvendelser og fjernet tilgangen til kundeinformasjon for ansatte på kundesenteret i kraftomsetningsselskapet.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top