Lukk

Museene tar det digitale spranget

(AGDER PRESS): Fredag 20. januar kl. 11.00 åpner direktør Anne Aasheim i Kulturrådet en ny utgave av digitaltmuseum.no. Åpningen foregår på Sverresborg museum i Trondheim.

Dette gjør at norske museer for alvor tar steget inn i den digitale framtiden, sier Aasheim.

Digitaltmuseum.no er en Internett-tjeneste der landets museer kan presentere gjenstandene, bildene og kunstverkene sine. Den nye utgaven representerer noe helt nytt. Brukerne kan bl.a. sette sammen sin egen digitale museumssamling, kommentere på gjenstander og bilder og opprette sine egen profil.


Fra monolog til dialog
Museene vil ikke bare gjøre samlingene tilgjengelig. De ønsker å gå i dialog med deg som bruker. Den nye utgaven gir publikum anledning til å engasjere seg i museumssamlingene på nye måter. Samtidig gir den museene mulighet til å samle inn den verdifulle kunnskapen som befinner seg i befolkningen knyttet til hvordan gjenstandene ble brukt, opprinnelsessted, m.m. Tjenesten legger til rette for at brukerne kan gå i dialog med museumspersonalet og andre brukere ved å kommentere og diskutere enkeltobjekter.


Lag ditt eget museum
På digitaltmuseum.no kan en nå opprette sitt eget digitale museum. Brukerne kan merke av foto, gjenstander og kunst som de finner interessant og organisere det som sin personlige samling. De kan også dele den med andre om de vil. Brukerne kan også bidra med opplysninger om bilder, gjenstander og kunstverk.

– Erfaring viser at publikum gjerne deler sin kunnskap med museene og med hverandre. I den nye utgaven kan du også presentere deg selv og dine interesser for andre brukere av digitaltmuseum.no og vise dem hva du finner mest interessant, sier Anne Aasheim.

Det usynlige blir synlig
På de norske museene finnes store og spennende samlinger, blant annet 450.000 kunstgjenstander, 3.5 millioner kulturhistoriske gjenstander og over 22 millioner fotografier. Tradisjonelt har et lite utvalg av disse blitt presentert i museenes utstillinger og bøker. Store deler av samlingene har derfor sjelden eller aldri blitt vist for publikum. Målet med digitaltmuseum.no er at museenes samlinger skal være lett tilgjengelig for alle interesserte, uavhengig av tid og sted.

– Vi håper at samlingene enklere skal kunne brukes til studier, undervisning og bildesøking eller rett og slett til glede for brukerne, sier Aasheim.

Digitalt museum på ditt eget nettsted!

Til Digitaltmuseum.no er det også laget en “distribuert tjeneste” etter modell fra yr.no. Den går ut på at publikum kan legge en liten søkeboks på sine egne nettsteder og blogger. Her kan de snevre inn søket til et emne eller geografisk område som passer for dem. Eksempelvis har avisen Nationen.no brukt dette med stort hell. De la en søkeboks til Digitaltmuseum.no på avisens egne hjemmesider og begrenset søket til “landbruk”. Dette var en av deres mest populære tjenester høsten 2011. Se: www.nationen.no/historiske-bilder/
Se omtale på www.norskkulturrad.no/2012/01/suksess-med-digitalt-museum/
Søkeboksen er gratis å bruke og veldig enkel å skreddersy til eget nettsted ved å følge oppskriften på: widgets.dimu.no/wizard

Finn ditt museum i Digitaltmuseum.no
89 museer presenterer i dag ca. 900 000 gjenstander på digitaltmuseum.no. I vedlegget finner du en liste over disse museene ordnet etter fylke og med opplysninger om hva de har i digitaltmuseum.no. Finn ditt eget museum på listen og klikk på linken. Du finner da opplysninger om museet og godbiter fra samlingene. Noen museer har mange gjenstander, foto eller kunstverk på digitaltmuseum.no, andre har foreløpig mindre. Samlingene i det digitale museet vokser for hver dag. Det gjør også bidragene fra publikum. Etter lanseringen i mai 2009 har besøkstallene til Digitaltmuseum.no økt formidabelt, og i 2011 ble det registrert 375 000 besøk.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top