Lukk

NVE innstiller på konsesjon til bygging av Dvergfossen Kraftverk

(AGDER PRESS): NVE anbefaler Olje- og energidepartementet at det gis konsesjon til bygging og drift av Dvergfossen kraftverk i Kvinesdal kommune i Vest-Agder. Kraftverket er planlagt med en midlere årsproduksjon på ca. 35 GWh, som tilsvarer strømforbruket til ca. 1750 husstander.

Dalane Kraft AS har søkt om tillatelse til å bygge Dvergfossen kraftverk i Litleåna i Kvinavassdraget.

Dvergfossen kraftverk vil med NVEs forslag til minstevannføring og gjennomføring av avbøtende tiltak produsere ca. 35 GWh, noe som tilsvarer strømforbruket til rundt 1750 husstander. Planlagt utbygd strekning utgjør ca. 700 m og er lokalisert like oppstrøms Sarons dal. Vannet skal føres i tunnel fra en inntaksdam inn til kraftstasjon i fjell, med utløp like oppstrøms Sarons dal.

Strømmen skal føres ut via kabler i en egen boret skråsjakt fra kraftstasjonsområdet og opp i dagen rett øst for eksisterende vei. Videre vil kraften bli ført i en 22 kV- kabel langs veien opp til Austerdalen trafostasjon, som ligger ca. 3,5 km øst for Sarons dal.

Inngrepene vil først og fremst få virkninger for padlemulighetene i Dvergfossen. Videre vil redusert vannføring medføre endret landskapsbilde ved at Dvergfossen i perioder vil kunne fremstå som mindre fremtredende enn tidligere. NVE mener at med tilstrekkelig slipp av vann hele året og god planlegging og oppfølging av anlegget i byggetiden, vil skadevirkningene for naturen og friluftslivet være akseptable. NVE anbefaler at det gis tillatelse til bygging av Dvergfossen kraftverk som beskrevet i søknaden med tilleggsnotat.

NVE vurderer at fordelene ved bygging av Dvergfossen kraftverk er større enn skadene og ulempene for allmenne og private interesser. Vurderingen forutsetter gjennomføring av avbøtende tiltak.

Olje- og energidepartementet vil stå for den videre konsesjonsbehandlingen.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top