Røyland gård vant lokalmatpris

Et gård i Birkenes med to personer
Pernille Vea og Gunnar Sagstuen ved Røyland Gård har all grunn til å smile. Pressefoto: Meny
(AGDER PRESS): Røyland Gård i Birkenes gikk helt til topps i den årlige prisen for lokalmat, og mottar 300.000 kroner som vinner av MENYs Matskattstipend 2025.
Publisert

19. september 2025

16:35

Artikkel av

Agder Press

Del innlegget
Et gård i Birkenes med to personer
Pernille Vea og Gunnar Sagstuen ved Røyland Gård har all grunn til å smile. Pressefoto: Meny

Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen offentliggjorde 19. september vinnerne i forbindelse med Matstreif. Juryen, bestående av fagfolk og matentusiaster, hadde en vanskelig jobb.

Røyland Gård, stakk av med hovedstipendet på 300 000 kroner.

Nå ønsker gården å opprette et sentralt bærmottak med optisk rensing, i tillegg til flere bærsentraler rundt om i landet. Med disse tiltakene vil flere norske bær bli utnyttet på matbordet, fremfor å gå til spille. Hvert år råtner en million tonn skogsbær. 

Ifølge juryen er Røyland Gård et foregangseksempel på hvordan lokal foredling kan gi nytt liv til en verdifull råvare i nærmiljøet og bidra til økt selvforsyning.

– Røyland Gård lager dessuten rene og smakfulle produkter av sunne, ville bær. Produktene er unike i syltetøy- og gelehylla som i stor grad er preget av importbær, sier Rannveig Krane, jurymedlem og administrerende direktør i MENY.

Alle finalistene kombinerer unike norske råvarer og mattradisjoner med kvalitet og nytenkning, og bidrar til økt ressursutnyttelse.

I tillegg til de tre vinnerne, var følgende i finalen: Bringebærlandet med frosne bringebær dyppet i sjokolade, Jerseymeieriet med sine utviklingsplaner for meieriprodukter og Åkre Gård med planer om å utvikle alkoholfrie plommedrikker.  

Pernille og Gunnar Sagstuen tok over gården i 2012 og ønsket var å skape vår egen arbeidsplass her hjemme på gården. Gården har som mål å utnytte ressursene som finnes i naturen, og lage gode smaker av det naturen har å by på.

Røyland Gård ligger i Birkenes, og har i ettertid fått anerkjennelse for sine produkter, som er uten konserveringsmidler.

Følg Agder Press på Facebook