Ambjørnsen debuterte med Pepsikyss – en samling dikt og strek i 1976. Samlingen gikk han selv rundt på gata og solgte for tre kroner stykket. I dag har denne samlingen stor samlerverdi.
I 1981 ga han ut 23-salen, en dokumentarroman fra en psykiatrisk institusjon, som han skrev mens han var sivilarbeider ved Frelsesarmeens husvilleherberge i Oslo.
Både denne og de to følgende, Sarons ham og Den siste revejakta (filmatisert 2008), ble utgitt på det alternative Forfatterforlaget.
Hans store gjennombrudd kom for øvrig i 1986 med romanen Hvite niggere (Cappelen), en generasjonsroman som er blitt stående som en klassiker i nyere, norsk litteratur og som stadig oppdages av yngre lesere.
Kortformens mester
Ambjørnsen er kjent for å være en svært god novellist og har utgitt en rekke novellesamlinger. Kritikerne fikk for alvor øynene opp for novellesamlingen Natt til mørk morgen som utkom i 1997.
Han rakk å fullføre novellesamlingen Sorgen i St. Peter Ording, som utgis av Cappelen Damm 31. juli.
Et solidarisk, systemkritisk og rikholdig forfatterskap
Så nylig som i 2023 ble Ingvar Ambjørnsen hedret med både Aschehougprisen og Brages hederspris for sitt forfatterskap, hvor sistnevnte skrev følgende i sin jurybegrunnelse for tildelingen:
«Merkelapper som solidaritet, sårbarhet, motkultur, ensomhet, systemkritikk og fordomsfrihet kommer man ikke utenom i beskrivelsen av forfatterens litterære produksjon.»
Ingvar Ambjørnsen ble 69 år gammel og døde etter lengre tids sykdom. Hans rikholdige forfatterskap er vi, ikke bare forlaget Cappelen Damm, men leserne, evig takknemlig for.
– Norge har mistet en stor forfatter og et unikt menneske. Våre varmeste tanker går til Ingvars kone Gabriele og til hans øvrige familie, skriver forleggeren.