Lukk

Havnespy ble ikke fjernet med brent kalk

(AGDER PRESS): Ny rapport viser at brent kalk ikke klarer å fjerne havnespy der det er mye av den uønskede fremmedarten.

mange ulike farger av havnespy i sjøen

Foto: Erling Svensen / Havforskningsinstituttet

– Etter lovende forsøk i laboratorium hadde vi håpet at brent kalk kunne være effektivt mot havnespy også i sjøområder hvor det finnes mye av den fremmede arten. Dosene med kalk som trengs for å kunne klare det blir så sterke at det kan skade andre arter, sier Hilde Singsaas, direktør i Miljødirektoratet.

Etter vellykkede laboratorieforsøk behandlet forskere fra Havforskningsinstituttet høsten 2023 kolonier av havnespy med brent kalk i Haugesund havn, for å teste om de klarte å fjerne havnespy på den måten.

– Kalken hadde tydelig effekt, men klarte ikke å drepe koloniene helt. To og en halv måned etter behandlingen var det fremdeles levende havnespy i alle områdene som ble kalket, og da bygger koloniene seg opp igjen, sier prosjektleder Vivian Husa i Havforskningsinstituttet.

Kan fungere enkelte steder

Hun mener det vil kreve uforsvarlige mengder kalk for å klare å fjerne havnespy i områder hvor spredningen allerede er stor, som i havna i Haugesund og andre deler av Vestlandet.

– Det er mulig at kalking kan være et alternativ i områder der havnespy nettopp er oppdaget og fortsatt har begrenset utbredelse, sier Husa.

Havnespy kommer fra Japan, og har spredt seg til Europa. I Norge ble den uønskede fremmedarten oppdaget i 2020. Det er særlig på Vestlandet den har spredt seg. Havnespy legger seg som et kvelende teppe over sjøbunnen, og fortrenger andre arter.

Trenger hjelp fra båteiere

Fordi havnespy fester seg på skipsskrog, oljeinstallasjoner og mindre båter, spiller Norges over en million småbåteiere en viktig rolle for å hindre at den sprer seg videre.

– Forsøkene på å fjerne havnespy i sjøen med brent kalk viser nok en gang at fremmede arter kan være vanskelige å bekjempe når de først er kommet til Norge. For å unngå at havnespy får gjøre stor skade på naturen vår er det derfor viktig å hindre at den sprer seg videre. Der spiller både småbåteiere og større skip en nøkkelrolle, sier miljødirektør Hilde Singsaas.

Det viktigste båteiere kan gjøre for å hindre spredning av havnespy er å sjekke båten og annet utstyr jevnlig, og rengjøre det hvis det har ligget ute i sjøen over lengre tid.

Havnespy dør ved uttørking i løpet av én uke, eller ved kontakt med ferskvann i minst seks timer.

Som småbåteier er det særlig viktig med tiltak for å redusere spredning av havnespy fordi båtene gjerne beveger seg mye rundt, og ofte kommer til grunnere områder der havnespy trives best.

Les mer om hvordan man kan hindre havnespy i å spre seg på Miljødirektoratets temaside.

Sjøfartsdirektoratet har foreslått nye regler for vask av skipsskrog ved ankomst til Norge, med blant annet krav om at skroget skal være vasket senest 24 timer etter at skipet har kommet til norske farvann. Forslaget er nå ute på offentlig høring.

Opprinnelig stammer trolig arten fra Japan, men i løpet av en periode på omtrent ti år har havnespy spredt seg over store deler av verden, til nesten alle tempererte regioner, skriver Fiskeridirektoratet.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top