Regjeringens totalberedskapsmelding, som kom i januar i år, beskriver hvordan Norge må styrke beredskapsnivået på en rekke områder, deriblant matberedskap.
Regjeringen vil gjennomføre en risiko-, sårbarhets- og beredskapsanalyse av norsk matforsyning og legge til rette for økt samarbeid mellom nordiske land om matsikkerhet og matberedskap. Samtidig skal selvforsyningsgraden, arealet av matproduserende jord og beredskapslagring av korn økes.
Innlandet Fylkeskommune er en pilot i dette viktige arbeidet – og samlet tidligere i år aktører fra landbruket, forsvarssektoren, privat næringsliv og politiske beslutningstakere, for å dele kunnskap og erfaringer, samt diskutere hvordan Norge kan styrke matberedskapen.
Direktør for sikkerhet og beredskap i TINE Gruppa, Jens Støvne, sier at samvirket ønsker å bidra til økt matsikkerhet i Norge, og trekker frem viktigheten av sammenhengende verdikjeder.
Bare i pilotfylket Innlandet har TINE 1200 melkeprodusenter og 6 industrianlegg (Tretten, Frya, Brumunddal, Dovre, Lom og Skjåk og Trysil).
-Denne avtalen representerer en fantastisk mulighet. Vi vil arbeide aktivt for å realisere løsninger som styrker forsyningskjeden i krisesituasjoner. Nasjonalt har vi cirka 7000 bønder som leverer melk av høy kvalitet – og en anleggskapasitet som kan benyttes leieproduksjon og distribusjon, hvor vi kan levere nødvendige produkter og løsninger, sier Støvne.