– 9 av 10 er klar over at solkrem har datostemning. 95 prosent av kvinner vet det, mens to av ti menn er ikke klar over at solkrem har datostemning, forteller Helena Bjerke Franzen, solkremekspert og kategorisjef i apotek1.
Det har den siste tiden vært en del saker i media fra blant annet leger som soler seg uten solkrem, men det er sterkt anbefalt å bruke solkrem i sommerhalvåret. Det er viktig at du da bruker en solkrem som faktisk beskytter.
– Solkrem, kombinert med fornuftig soling og pauser i skyggen, er det beste du kan gjøre for å beskytte huden mot skadelige UV-stråler fra solen. For mye av disse strålene kan føre til solbrenthet og tidlig aldring av huden. I tillegg øker solskader risikoen for hudkreft, og Norge er i verdenstoppen når det kommer til dette. Bruker du solkrem med høy faktor og følger solrådene, reduserer du denne risikoen betraktelig, sier Bjerke.
Apoteket får ofte spørsmål om man kan bruke solkremen fra i fjor. Svaret er dessverre ikke er et enkelt «ja» eller «nei». Skal du bruke gammel solkrem må du selv gjøre en vurdering:
– Solkrem er i prinsippet ferskvare. Med det mener jeg at de fleste solkremene vi har i sortimentet ofte har en holdbarhet på tolv måneder etter åpning, sier solkremeksperten.
Hvordan finner man ut hvor lenge solkremen kan brukes etter åpning?
– Det er krav om at all kosmetikk skal merket med holdbarhetsdato. Solkremer er ofte merket med et åpent krukke-symbol med et tall og en bokstav inni. For eksempel vil produkter som er holdbare i tolv måneder være merket med «12M», sier hun.
Hva betyr dette i praksis?
– Det betyr at åpnet solkrem, så lenge du oppbevarer den riktig, skal gi ønsket beskyttelse i hele denne perioden. Men jeg må understreke dette med oppbevaring. Solkrem bør ikke oppbevares i direkte sollys eller ved for høye temperaturer, forteller Bjerke.