Mattilsynet kartlegger årlig forekomsten av meticillinresistente stafylokokker (MRSA) hos svin i samarbeid med Veterinærinstituttet. I 2024 analyserte Veterinærinstituttet prøver fra totalt 626 svinehold, uten å gjøre funn av bakterien. Det vil si at det ikke er påvist MRSA hos svin i Norge siden 2019.
– Dette bygger videre på de positive resultatene fra tidligere år, og bekrefter at vi har lykkes med å hindre bakterien i å etablere seg i norsk svinehold. Dette er avgjørende for å opprettholde god dyre- og folkehelse, og å sikre trygg matproduksjon i Norge, sier Anne Marie Jahr, seksjonssjef for dyrehelse i Mattilsynet.
Personer med nedsatt immunforsvar er utsatt
MRSA er en stor utfordring i helsesektoren verden over, og bakterien kan ha alvorlige konsekvenser for mennesker med nedsatt immunforsvar. I 2014 innførte Norge som eneste land i verden en ambisiøs strategi for å hindre at svinehold skulle bli en kilde til smitte hos mennesker.
Strategien handler om å forebygge og forhindre etablering av MRSA i svinepopulasjonen gjennom systematisk kartlegging, forebygging, og bekjempelse ved påvisning.
– Bakterien fører sjelden til sykdom hos svin, men dyrene kan likevel være friske smittebærere til andre dyr og til mennesker. Disse bakteriene er vanskelige å behandle med antibiotika og kan være farlige for personer med nedsatt immunforsvar, sier Jahr.
Berømmer næringen for gode smitteverntiltak
Ifølge Jahr spiller næringen en avgjørende rolle i å hindre smittespredning fra mennesker til dyr gjennom gode smittevernrutiner, og ved å redusere sannsynligheten for videre spredning under dyretransport.
– Vi har de siste årene fått mer kunnskap om smitteveier og utbredelse som har gitt målrettede og effektive tiltak. Kombinert med næringens egne forebyggende tiltak får vi gode resultater. Sporing av smitte viser at de utbruddene vi har hatt i Norge tidligere ofte stammet fra røktere og andre som jobber på gårdene. Vi har derfor satt inn tiltak som skal hindre at mennesker tar med seg antibiotikaresistente bakterier inn i dyrehold, forteller Jahr.
Testing av alle som arbeider i svinehold og bedre generelle smitteverntiltak som bruk av hansker, masker og overtrekksdrakter har bidratt til å holde forekomsten av MRSA-bakterien nede.
– Vi må også framover følge situasjonen tett og fortsette det konstruktive samarbeidet med næringen for å opprettholde den gunstige situasjonen vi i fellesskap har oppnådd, avslutter Anne Marie Jahr.